Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Agenti FBI sledovali novinára Davida Halberstama vyše dvadsať rokov

BRATISLAVA - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sledoval vyše dvadsať rokov činnosť novinára a spisovateľa Davida Halberstama. Informovala o tom internetová stránka katedry žurnalistiky (Graduate School of Journalism) na newyorskej City University nycitynewsservice.com.

Predstavitelia FBI odmietli komentovať, prečo sa o neho zaujímali. Podľa internetovej stránky nycitynewsservice.com nie je jasné, kedy presne FBI začal sledovať Halberstama. Prvá správa v časti zložky, ktorú FBI poskytla, je zo septembra 1965.

Federálny úrad sa o neho intenzívne zaujímal v polovici šesťdesiatych rokov, kedy pracoval v Poľsku ako dopisovateľ New York Times. Politikom jeho činnosť prekážala. Prezident John F. Kennedy si predvolal vydavateľa denníka Times Arthura Ochsa Sulzbergera, aby sa na Halberstama sťažoval, uvádza sa na nycitynewsservice.com. Vtedajší americký prezident údajne chcel, aby Halberstama vyhodili, čo Sulzberger odmietol. V zázname FBI z apríla 1968 sa píše, že jeho články, vrátane tých o vojne vo Vietname, "kritizovali účasť USA v tomto konflikte".

David Halberstam pracoval pre viaceré významné noviny, vrátane The New York Times, v ktorých v 60. rokoch informoval o Vietnamskej vojne, za čo získal Pulitzerovu cenu. Je autorom viacerých kníh, napríklad The Best and the Brightest o konflikte vo Vietname. V českom jazyku mu vyšla kniha s názvom Černobílé desetiletí: padesátá léta a Spojené státy. Venoval sa aj písaniu scenárov. Zomrel pri autohavárii 23. apríla 2007 vo veku 73 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu