Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FBI: Ivins sa podieľal na zasielaní listov a antraxom

Dr. Bruce E. Ivins
Dr. Bruce E. Ivins

WASHINGTON - Test DNA priviedol vyšetrovateľov z Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) k záveru, že ich podozrenie voči vedcovi pracujúcom vo vládnych laboratóriách na výskum antraxu, bol správny.

Podľa FBI sa Bruce Ivins podieľal na zasielaní listových zásielok obsahujúcich antrax vo forme bieleho prášku. Okrem DNA ho usvedčili aj zaslané e-maily a nezvyčajne dlhý čas, ktorý trávil v tom čase v práci.

Vláda vyhlásila, že incidenty, ktoré sa odohrali krátko po teroristickom útoku na newyorské dvojičky a Pentagon 11. septembra 2001, po takmer siedmich rokoch konečne vyšetrila. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že si je isté Ivinsovou vinou. Testy ukázali, že DNA 62-ročného vedca, ktorú zanechal na svojom pracovisku, sa zhoduje s DNA, ktorú kriminalisti našli v smrtiacich obálkach. Antrax vtedy zabil v Spojených štátoch piatich ľudí a na celom svete vyvolal paniku.

Vyšetrovatelia uviedli, že Ivins trávil "nevysvetliteľne dlhé noci v laboratóriu tesne pred útokmi" a "zasielal e-maily, v ktorých používal podobný jazyk ako v 'antraxových listoch'". Ako uviedli, Ivinsa mala nahnevať kritika jeho antraxovej vakcíny a rozširovanie antraxu mohlo byť motívom, ktorým chcel dokázať účinnosť látky, na ktorej pracoval.

Šesťdesiatdvaročný Bruce E. Ivins pracoval posledných 18 rokov vo vládnych výskumných laboratóriách vo Fort Detrick v štáte Maryland. Ivins zomrel v utorok v marylandskej nemocnici po tom, čo spáchal samovraždu. Vedec mal užiť obrovskú dávku tylenolu zmiešaného s kodeínom.

Okrem piatich obetí antraxových útokov sa pri kontakte s touto vysoko prchavou a životunebezpečnou látkou zranilo aj 17 ľudí. Zásielky s nebezpečným bielym práškom boli adresované právnikom a novinárom. Medzi obeťami sú aj pracovníci pošty, ktorí sa dostali do kontaktu s nakazenými zásielkami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu