Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rokovania o jadrovom odzbrojení budú pokračovať

SOUL - Severná a Južná Kórea súhlasili, že budú viesť tento týždeň vojenské rokovania zamerané na viaznuce jadrové odzbrojovanie, informovalo v stredu juhokórejské ministerstvo obrany. Stretnutie sa uskutoční vo štvrtok v dedine Panmundžom v demilitarizovanej zóne, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

"Sever prijal náš návrh pokračovať v rozhovoroch vo štvrtok," uviedol hovorca ministerstva. Južnú Kóreu hlboko znepokojilo nedávne rozhodnutie svojho severného suseda nepovoliť ďalší prístup inšpektorom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) k hlavnému jadrovému komplexu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v Jongbjone.

KĽDR už v auguste oznámila, že pracuje na obnovení svojho hlavného jadrového zariadenia v reakcii na neochotu Spojených štátov amerických vyškrtnúť komunistickú krajinu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. V stredu pricestoval do Severnej Kórey americký vyjednávač Christopher Hill, aby sa pokúsil zachrániť ohrozenú dohodu o jadrovom odzbrojení.

Ako pred rokovaniami povedal, vyjednávania s Pchjongjangom sa dostali do "tvrdej fázy." Námestník ministerky zahraničných vecí prekročil prísne strážené hranice v dedine Panmundžom v rámci jeho tretej návštevy komunistického štátu za 16 mesiacov. Hill má vyzvať Severnú Kóreu, aby zastavila proces obnovenia programu jadrových zbraní a vrátila sa k šesťstrannej dohode dosiahnutej vo februári 2007, ktorej hrozí kolaps.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu