Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sev. Kórea buduje rampy pre medzikontinentálne strely

(Zdroj: SITA)

SOUL - Juhokórejský minister obrany Li Sang-hi vo štvrtok potvrdil predošlé správy, podľa ktorých Severná Kórea buduje nové odpaľovacie zariadenie pre strely dlhého doletu. Uviedli to spolupracovníci politikov, ktorí citovali vyjadrenie ministra na schôdzi parlamentného obranného výboru za zatvorenými dverami.

Li odpovedal na otázku jedného z členov, či sú pravdivé informácie o výstavbe druhého testovacieho objektu a odpaľovacieho zariadenia pre medzikontinentálne balistické strely v Severnej Kórei.

"Vieme o tom... dielo je dokončené asi na 80 percent a pozorne ho sledujeme," povedal minister podľa nemenovaných zdrojov. Ďalšie podrobnosti podľa nich neuviedol. Americký nezávislý analytik John Pike v stredu komentoval snímky zariadenia slovami, že súvisí s významným programom raketových testov.

Objekt na západnom pobreží Severnej Kórey neďaleko hranice s Čínou podľa neho objavil Joseph Bermudez, analytik spoločnosti Jane's Information Group. Menšie odpaľovacie zariadenie pre medzikontinentálne balistické strely sa nachádza v Musudan-ri na východnom pobreží, odkiaľ v roku 1998 odpálili strelu Tchä-pchodong-1 ponad Japonsko.

V roku 2006 Severná Kórea odpálila aj druhú generáciu strely, ktorá však zlyhala. Podľa Pikea je nové zariadenie oveľa väčšie a dômyselnejšie a má lepšie napojenie na dopravnú sieť. Umožňuje pritom odpaly tri až štyrikrát do roka, dodal analytik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu