Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po čínskom mliečnom škandále by sa mali sprísniť dovozné kontroly

BRUSEL - Pre čínsky škandál s toxickým mliekom tlačí Európska komisia na sprísnenie dovozných kontrol v Európskej únii.

Podľa určitých informácií sa mal totiž čínsky jogurt ilegálne dostať do Talianska, povedala komisárka pre zdravie Androulla Vassiliou pre nemecký denník Frankfurter Rundschau.

Z tohto dôvodu bolo Európskemu úradu pre bezpečnosť potravín nariadené kontrolovať keksy, hotové polievky a ďalšie v Číne vyrobené produkty, či neobsahujú zložky sušeného mlieka. Aj európski výrobcovia potravín by mali v budúcnosti sprísniť kontroly svojich produktov. O tom, či tieto bezpečnostné opatrenia prejdú, by mali vo štvrtok v Bruseli rozhodnúť experti EÚ, uviedla komisárka.

Prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov po vypuknutí škandálu, v centre ktorého je toxické mlieko s obsahom jedovatého melamínu, oznámili už krajiny od Indonézie až po Japonsko. V Číne na následky takéhoto mlieka ochorelo takmer 53 tisíc detí, zomreli štyri. Prítomnosť toxickej látky odhalili v 20 spoločnostiach okrem sušeného a klasického mlieka aj vo výrobkoch ako jogurty, čokoláda či sušienky.

Brunej, Singapur, Kambodža, Indonézia, Taiwan a Malajzia už zakázali dovoz všetkých mliečnych produktov z Číny, ďalšie krajiny oznámili stiahnutie výrobkov, ktoré by mohli melamín obsahovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu