Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Číne polícia zadržala šéfku firmy stojacej za škandálom s mliekom

PEKING - Čínska polícia zadržala prepustenú šéfku spoločnosti Sanlu Group, ktorá stojí v centre veľkého škandálu s toxickým sušeným dojčenským mliekom, uviedli v stredu médiá.

Po konzumácii výrobku, ktorý obsahoval toxickú chemikáliu melamín, zomreli v krajine tri bábätká a vyše 6000 má zdravotné problémy, pričom okolo 150 z nich trpí akútnym zlyhávaním ľadvín.

V správach sa neuvádza, či v utorok prepustenú Tian Wenhua, ktorá bola tiež generálnou manažérkou firmy, oficiálne zatkli. Chybné výrobky najväčšej čínskej mliekarne Sanlu boli po prepuknutí škandálu stiahnuté z predaja. Čínske úrady však uviedli, že vyšetrovaním sa zistili ďalšie prípady kontaminácie, melamín v sušenom mlieku sa potvrdil vo výrobkoch až 22 firiem.

Zdá sa, že melamín, ktorý sa používa pri výrobe plastov a lepidiel, bol pridaný do mlieka zámerne. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že majitelia firiem vykupujúcich mlieko ho riedili a aby sa na to neprišlo, pridávali do neho spomínanú chemikáliu, ktorá mala zabezpečiť požadovaný podiel proteínov.

Štátne médiá v uplynulých dňoch informovali, že v súvislosti s kontamináciou mlieka zatkli štyri osoby. Prepustení tiež boli štyria miestni predstavitelia zodpovední za kontrolu kvality poľnohospodárskych produktov. Prípad kontaminovaného sušeného dojčenského mlieka je najnovším škandálom v čínskom potravinovom priemysle.

V posledných rokov boli objavené viaceré nebezpečné výrobky, z ktorých niektoré boli tiež určené na export. Prítomnosť melamínu sa zistila minulý rok tiež v krmive pre domáce zvieratá čínskej výroby vyvezenom do USA, ktoré usmrtilo mačky a psy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu