Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podľa veterinárov z Číny nie je možné dovážať mlieko

BRATISLAVA - Z Číny, kde prepukol veľký škandál s toxickým sušeným dojčenským mliekom, nie je na základe legislatívy Európskej únie (EÚ) možné dovážať mlieko ani mliečne výrobky do krajín EÚ. Pre agentúru SITA to povedal vedúci kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Milan Matuš.

"Informácie o tomto prípade máme. Nie je potrebné stanovovať opatrenia ani vydávať upozornenia," uviedol.Prípad kontaminovaného sušeného dojčenského mlieka je najnovším škandálom v čínskom potravinovom priemysle.

Dánsko-švédska mliekarenská spoločnosť Arla Foods v stredu informovala, že sťahuje v obchodnej siete viaceré sušené mliečne výrobky vyrábané čínskym partnerom, u ktorých zistila prítomnosť chemikálie.

"Partnerská firma Mengniu je jednou z mliekarní v Číne, kde testy produktov odhalili stopy melamínu," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Tieto výrobky budú stiahnuté z trhu a výroba v mliekarni Mengniu (v Choch-chot v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko) bude nateraz zastavená," uvádza sa v texte.

Spoločnosť tiež uviedla, že z 28 produktov Mengniu v troch zistili prítomnosť melamínu, všetky tri boli vyrobené v januári tento rok. Po konzumácii výrobku, ktorý obsahoval toxickú chemikáliu melamín, zomreli v Číne už tri bábätká a vyše 6000 má zdravotné problémy, pričom okolo 150 z nich trpí akútnym zlyhávaním ľadvín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu