Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Rusi bombardujú Cchinvali, Gruzínci strácajú kontrolu

MOSKVA - Gruzínsko stratilo kontrolu nad časťami hlavného mesta Južného Osetska Cchinvali po tom, čo metropolu začali bombardovať Rusi. Informovalo o tom gruzínske ministerstvo vnútra.

Ešte predtým predstavitelia rezortu vyhlásili, že Gruzínsko získalo kontrolu nad mestom. "Ruské ozbrojené sily bombardujú Cchinvali povedal hovorca Šota Utiašvili pre agentúru AFP. "Stratili sme kontrolu nad niektorými časťami mesta," dodal.

Ruské ministerstvo obrany sa už predtým vyjadrilo, že posiela do oblasti vojakov, aby pomohlo svojim krajanom. Väčšina zo 70 tisícov miestnych obyvateľov totiž dostala po rozdelení Sovietskeho zväzu ruské občianstvo. "Nedovolíme, aby smrť našich krajanov ostala nepotrestaná. Pošleme im vojakov na pomoc," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany.

V Južnom Osetsku zahynulo 10 vojakov ruských mierových síl a ďalších 30 utrpelo zranenia, uviedol hovorca ruských pozemných síl Igor Konašenkov. Ruskí vojaci zahynuli pri ostreľovaní ich kasární Gruzíncami, uviedol Konašenkov. Gruzínski predstavitelia popierajú, že by strieľali na vojakov ruských mierových síl počas piatkovej ofenzívy v Južnom Osetsku. Ruské ministerstvo obrany vyslalo do regiónu ďalších vojakov ako odpoveď na gruzínsky útok.

Najväčšia nemocnica v juhoosetskom hlavnom meste Cchinvali zastavila svoju činnosť. Stalo sa to niekoľko hodín po spustení gruzínskej invázie, oznámil Červený kríž (ČK). Hovorkyňa organizácie Maia Kardovová vyhlásila, že situácia je kritická, lebo odvoz zranených znemožňujú boje. Kardovová takisto dodala, že podľa informácií od zástupcu ČK v Cchinvali boje v regióne pokračujú aj napriek tomu, že Gruzínsko ohlásilo trojhodinové prímerie, aby mohli civilisti bezpečne odísť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu