Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Bombardovanie a úplná mobilizácia v Gruzínsku!

prezident Michail Saakašvili
prezident Michail Saakašvili (Zdroj: ČTK)

TBILISI - Gruzínsky prezident Michail Saakašvili dnes nariadil úplnú mobilizáciu vojenských záložníkov a obvinil Rusko z vykonávania "rozsiahlej vojenskej operácie proti Gruzínsku". Vyhláseniu prezidenta predchádzalo napätie, ktoré vyvolalo bombardovanie gruzínskych pozícií ruskými lietadlami.

Ako dnes ráno uviedlo gruzínske ministerstvo vnútra, tri ruské lietadlá bombardovali v piatok ráno pozície v Gruzínsku. "Tri ruské stroje Suchoj-24 prenikli v piatok do gruzínskeho vzdušného priestoru. Jeden z nich zhodil dve bomby v blízkosti policajnej stanice v Kareli," povedal hovorca ministerstva Šota Utiašvili pre agentúru AFP. Dedina Kareli sa nachádza v blízkosti juhoosetskej hranice s Gruzínskom.

Situácia v regióne je veľmi napätá. Gruzínske bojové lietadla bombardovali v noci pozície v odštiepeneckom regióne Južné Osetsko a armáda počas nočnej ofenzívy obkľúčila hlavné mesto regiónu Cchinvali, ktoré ostreľovali mínometnými strelami a ťažkými zbraňami z gruzínskych dedín Nikozi a Ergneti. K dianiu vydala stanovisko i Bezpečnostná rada OSN, ktorá vyjadrila znepokojenie v tejto súvislosti, avšak neschválila ruské vyhlásenie vyzývajúce bojujúce strany, aby sa zdržali použitia sily. Rada sa zišla na mimoriadnom zasadaní v skorých ranných hodinách na podnet Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu