Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za antraxovými útokmi stál mŕtvy vedec

Bruce E. Ivins
Bruce E. Ivins

WASHINGTON - Americké úrady sú "presvedčené", že vedec, ktorý sa minulý mesiac zabil, bol jedinou osobou zodpovednou za antraxové útoky v Spojených štátoch v roku 2001.

"Na základe dôkazov, ktoré sme proti nemu zhromaždili, sme si istí, že Dr. (Bruce) Ivins bol jedinou osobou zodpovednou za tieto útoky," informoval v stredu na tlačovej konferencii americký prokurátor Jeffrey Taylor. Precízne vyšetrovanie FBI viedlo k záveru, že doktor je zodpovedný za "smrť, zranenia a strach, ktoré v krajine zapríčinili antraxové zásielky a na základe dôkazov sa javí, že konal sám".

Šesťdesiatdvaročný Bruce E. Ivins pracoval ako expert na biologické zbrane vo vládnych výskumných laboratóriách vo Fort Detrick v štáte Maryland, kde sa zaoberal antraxom. 29. júla spáchal samovraždu po tom, čo ministerstvo spravodlivosti USA vznieslo voči nemu obvinenie z trestného činu.

Vedec bol podozrivý z toho, že stál za poštovými zásielkami obsahujúcimi antraxový prášok. Kauza vtedy traumatizovala celé Spojené štáty a vyvrcholila krátko po útokoch z 11. septembra 2001 na newyorské dvojičky a Pentagon.

Vysoko prchavá a životunebezpečná látka uložená v obálke vtedy zabila päť ľudí a ďalších 17 ich zranila, pričom spôsobila paniku na celom svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu