Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Lídri G8 majú obavy z vysokých cien ropy

George Bush, Gordon Brown, Nicola Sarkozy a Dmitrij Medvedev
George Bush, Gordon Brown, Nicola Sarkozy a Dmitrij Medvedev

TOYAKO - Predstavitelia skupiny ôsmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G8) v utorok vyjadrili svoje obavy z rastúcich cien ropy a zaviazali sa, že vytvoria svetové energetické fórum, ktoré bude rokovať o efektivite energetického sektora a o možnostiach, ako sa v budúcnosti vyhnúť ďalšiemu zvyšovaniu cien.

Lídri G8 tvrdia, že vysoké náklady na energie a potraviny ohrozujú svetovú ekonomiku. Cena ropy síce v utorok poklesla pod hranicu 140 USD za barel a vzdialila sa tak od svojho rekordného maxima 145,85 USD za barel, ktoré zaznamenala minulý týždeň, oproti júlu minulého roka je však jej úroveň o takmer 50 % vyššia.

"Vyjadrujeme veľké obavy z vývoja cien komodít, a to predovšetkým ropy a potravín, pretože vážne ohrozujú stabilný celosvetový ekonomický rast, majú značné dopady na najzraniteľnejšie krajiny a zvyšujú globálne inflačné tlaky," uvádza sa v správe G8, podľa ktorej je pri riešení tohto problému potrebná spoločná a koordinovaná účasť všetkých krajín. Na strane ponuky je z krátkodobého hľadiska potrené zvýšiť produkčné a rafinačné kapacity.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že takmer všetci lídri sa zhodli na tom, že nízka hodnota čínskeho juanu je problém. G8 preto vyzvala Peking, aby uvoľnil prísne kontrolovaný výmenný kurz a nechal ho zhodnotiť, čím by znížili svetové finančné nerovnováhy.

Predstavitelia najvyspelejších krajín sveta sa počas druhého dňa z trojdňového summitu zhodli aj na tom, že kurz eura je príliš silný a kurz amerického dolára naopak slabý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu