Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Počet civilných obetí ozbrojených konfliktov sa zvýšil o 72 percent, uviedol komisár OSN

Volker Türk
Volker Türk (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

ŽENEVA - Počet civilných obetí ozbrojených konfliktov na celom svete sa minulý rok zvýšil o 72 percent. Podiel zabitých žien sa v roku 2023 zdvojnásobil a podiel detí strojnásobil, uviedol v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Informuje o tom agentúra AFP.

Bojujúce strany čoraz viac "prekračujú hranice toho, čo je prijateľné - a legálne", povedal Türk na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve a dodal, že strany zapojené do konfliktov pošliapavajú ľudské práva. Zabíjanie a zranenia civilistov sa stali komisára OSN stali každodenným javom a ničenie životne dôležitej infraštruktúry je na dennom poriadku. "Streľba na deti. Bombardovanie nemocníc. Ťažké delostrelectvo spustené na celé komunity. To všetko spolu s nenávistnou, rozdeľujúcou a dehumanizujúcou rétorikou," povedal.

archívne video

Spoločenský zmier sa nedá postaviť na falošnej politickej korektnosti, odkazuje minister obrany Robert Kaliňák (Zdroj: Facebook / Robert Kaliňák)

Zozbierané údaje podľa Türka ukazujú, že počet civilných obetí ozbrojených konfliktov za rok 2023 stúpol o 72 percent, pričom sa oproti predchádzajúcemu roku zvýšil aj počet úmrtí žien a detí. Türk odkazujúc na vojnu v Pásme Gazy uviedol, že je "zdesený nerešpektovaním medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva zo strany účastníkov konfliktu" a "neúnosným umieraním a utrpením". Spomenul, že v prebiehajúcej vojne zahynulo v Gaze viac ako 120.000 ľudí, pričom v drvivej väčšine sú obeťami ženy a deti. Od začiatku izraelskej ofenzívy v meste Rafah bolo takmer milión Palestínčanov vysídlených a dodávky humanitárnej pomoci sa zhoršili.

Humanitárna pomoc čelí nedostatku finančných prostriedkov

Komisár OSN poukázal aj na konflikty na Ukrajine, v Sýrii, Konžskej demokratickej republike a Sudáne. Türk taktiež uviedol, že humanitárna pomoc čelí celosvetovému nedostatku finančných prostriedkov. Od konca mája 2024 je rozdiel medzi požiadavkami na financovanie humanitárnej pomoci a dostupnými zdrojmi 40,8 miliardy dolárov, pričom výzvy sú financované v priemere len na 16,1 percenta. "Porovnajte to s celosvetovými vojenskými výdavkami vo výške takmer 2,5 bilióna dolárov v roku 2023, čo predstavuje reálny nárast o 6,8 percenta oproti roku 2022," uviedol a zdôraznil, že ide o najstrmší medziročný nárast od roku 2009. "Okrem toho, že vojna spôsobuje neznesiteľné ľudské utrpenie, má aj vysokú cenu," dodal.

Viac o téme: KonfliktyOSNCivilné obeteVolker Türk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu