Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

V Maďarsku sa schádzajú priaznivci Orbánovej vlády na 10. Pochod mieru

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Priaznivci maďarskej vlády premiéra Viktora Orbána sa v sobotu predpoludním začali zhromažďovať na peštianskej strane Reťazového mosta (Lánchíd), aby sa o 13.00 h vydali na 10. Pochod mieru. Pochod týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu smeruje na Margitin ostrov, kde o 15.00 h vystúpi s prejavom premiér Orbán.

Organizátorom pochodu je Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) a Verejnoprávna nadácia Občianskeho zomknutia (CÖF–CÖKA). Hovorca CÖF Zoltán Lomnici pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió minulú nedeľu uviedol, že v tomto období bude budapeštiansky pochod pravdepodobne najmohutnejším podujatím na svete na podporu mieru.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

"Ešte nikdy nereagovalo na našu iniciatívu toľko Maďarov z hlavného mesta, mimo neho i spoza hraníc," podčiarkol Lomnici. Podľa neho je z hľadiska situácie v Európskej únii skľučujúce, že takéto iniciatívy alebo nepovolia, alebo jednoducho neexistuje masová požiadavka, aby ľudia prinútili vlastných politikov k presadzovaniu mieru.

"Ukážme tým, ktorí presadzujú vojnu, že je nás veľa, sme silní a nedovolíme, aby zatiahli našu krajinu do vojny," uvádza sa vo videu vládnej strany Fidesz, v ktorom Orbán vyzýva Maďarov k účasti na pochode. Cieľom združenia CÖF, ktoré pochody organizuje od roku 2012, je vyjadriť podporu Orbánovej vláde.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánEurovoľby 202410. Pochod mieru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu