Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Prvé bábätko za 10 rokov! V babyboxe našli pred niekoľkými hodinami novonarodené dievčatko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

SVITAVY - Do babyboxu v českom meste Svitavy v noci na dnešok niekto odložil novorodené dievčatko. Dostala meno Klaudia. Informoval o tom zakladateľ siete babyboxov v Českej republike Ludvík Hess.

archívne video

Policajti zachránili pacientke život (Zdroj: Facebook/Policie ČR)

Klaudia je prvé dieťa nájdené vo svitavskom babyboxe, ktorý funguje desať rokov. V celom Česku bolo v týchto špeciálnych schránkach od ich zavedenia v roku 2008 odložených doteraz 264 detí, z toho 145 dievčatiek a 119 chlapčekov.

"Už som hovoril s primárkou Ľudmilou Pospíšilovou, ktorá ma uistila, že dieťatko je donosené a vyzerá byť v poriadku," uviedol Hess. Dievčatko váži 3,2 kilogramu a meria 50 centimetrov. Bola zabalená do červenej perinky. "Pupočnú šnúru nemala ošetrenú a bola narodená pred krátkou chvíľou," podotkol Hess v pondelok ráno.

Cieľom je predísť ohrozeniu zdravia a života novorodencov

Cieľom babyboxov je predísť ohrozeniu zdravia a životov odkladaných detí. Keď do neho niekto vloží dieťa, zapne sa vyhrievanie, ventilácia a s miernym oneskorením aj alarm, ktorý upozorní personál zdravotníckeho zariadenia. Schránky sú umiestnené tak, aby sa ľudia nemuseli báť, že ich pri odkladaní dieťaťa niekto prekvapí. Babyboxy majú aj kritikov, ktorí tvrdia, že odporujú Dohovoru o právach dieťaťa, napríklad právu na meno, totožnosť, štátnu príslušnosť a právo poznať svojich rodičov.

Na Slovensku fungujú pod názvom "hniezdo záchrany". Tento rok vo februári našli zdravé dieťa v hniezde záchrany v ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnici.

Viac o téme: NovorodenecČeskoBabyboxSvitavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu