Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Lídri arabských krajín navštívia Čínu: Aký majú dôvod?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínu tento týždeň navštívia egyptský prezident Abdal Fattáh al-Sísí, ako aj lídri Spojených arabských emirátov, Bahrajnu a Tuniska. V pondelok o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu, píše agentúra AFP.

Lídri arabských krajín od 28. mája do 1. júna "navštívia Čínu a zúčastnia sa na otváracom ceremoniáli 10. ministerskej konferencie Fóra spolupráce medzi Čínou a arabskými štátmi", uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

archívne video

Čína kúpila licenciu na lietajúce auto Aircar (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Medzi nimi budú bahrajnský kráľ Hamad, tuniský prezident Kais Saíd a prezident SAE šejk Muhammad bin Zájid Ál Nahján. Stretnutie v Pekingu prichádza v čase, keď sa Čína snaží posilniť pozíciu sprostredkovateľa v konflikte medzi palestínskym militantným zoskupením Hamas a Izraelom.

Peking historicky sympatizuje s palestínskymi záležitosťami

Peking historicky sympatizuje s palestínskymi záležitosťami a podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Prezident Si Ťin-pching vyzval na "medzinárodnú mierovú konferenciu" na vyriešenie bojov. V novembri v Pekingu rokovali ministri zahraničných vecí Palestínskej samosprávy, Indonézie, Egypta, Saudskej Arábie a Jordánska so zameraním na "deeskaláciu" súčasného konfliktu.

Útok Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra si vyžiadal smrť viac ako 1170 ľudí na základe izraelských oficiálnych údajov. Militanti tiež zajali 252 rukojemníkov, z ktorých 121 stále zostáva v Pásme Gazy. Izraelská odvetná ofenzíva zabila v Pásme Gaze najmenej 35.984 ľudí, väčšinou civilistov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva na území spravovanom Hamasom.

Viac o téme: Návšteva PekingIzraelSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu