Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Po erupcii sopky Indonézia varuje pred bleskovými záplavami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Na východoindonézskom ostrove Halmahera dnes vybuchla sopka a chrlila oblaky popola do výšky približne piatich kilometrov, informovalo indonézske vulkanologické centrum PVMG. Podľa indonézskeho úradu pre riešenie prírodných katastrof v dôsledku erupcie hrozia bleskové záplavy a sopečné bahnotoky, píše agentúra Reuters.

K erupcii stratovulkánu Ibu došlo okolo 11.00 h miestneho času. Úrady vyzvali obyvateľov a turistov, aby si od krátera udržiavali vzdialenosť najmenej sedem kilometrov. Pre zvýšenú sopečnú aktivitu v apríli bolo v okolí sopky evakuovaných sedem dedín.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Indonézska agentúra pre zvládanie katastrof BNPB oznámila miestnym úradom, aby počítali s druhotnými katastrofami, ako sú bleskové záplavy a prúdenie sopečného bahnotoku. Podľa národnej meteorologickej agentúry možno v oblasti očakávať stredne silné až silné dažde. "Ak dôjde k nahromadeniu materiálu, ktorý zostal po erupcii, mal by byť okamžite odprataný, pretože je nebezpečný. V prípade silného dažďa by mohlo dôjsť k bleskovým záplavám, ktoré by mohli spôsobiť škody a mnoho obetí na životoch,“ uviedol v piatok vo vyhlásení šéf BNPB.

Indonézia leží na takzvanom tichomorskom ohnivom kruhu - geologicky najaktívnejšej oblasti na Zemi, kde sú sopečné výbuchy a zemetrasenia časté. V Indonézii sa nachádza približne 130 aktívnych sopiek. Bleskové záplavy a sopečné bahnotoky z vulkánu Marapi, jednej z najaktívnejších sopiek v provincii Západná Sumatra, zasiahli 11. mája po prívalových dažďoch niekoľko okolitých okresov a zabili najmenej 67 ľudí, ďalších 20 ľudí sa stále nezvestných.

Viac o téme: SopkaErupciaIndonéziaIbu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu