Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Čínsky prezident vyzval na mierovú konferenciu o Blízkom východe

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching (Zdroj: Foto: TASR)

PEKING - Čínsky líder Si Ťin-pching vo štvrtok vyzval na medzinárodnú mierovú konferenciu zameranú na vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas a prisľúbil, že Čína bude naďalej podporovať zmierňovanie humanitárnej krízy a povojnovú obnovu v Pásme Gazy.

V prejave, ktorým v Pekingu otvoril summit s lídrami arabských štátov, Si povedal, že Blízky východ je územím, ktorá má nádejné vyhliadky na rozvoj. Upozornil však, že spravodlivosť tam však nemôže byť trvalo neprítomná a že "dvojštátne riešenie" nemôže závisieť od garnitúry politikov.

archívne video

Blanár na Rade EÚ o rokovaniach s arabskými diplomatmi o situácii na Blízkom východe (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Agentúra Reuters pripomenula, že Peking opakovane vyzýva na riešenie palestínsko-izraelskej krízy v podobe vytvorenia dvoch štátov, ako aj na okamžité prímerie a palestínske členstvo v OSN.

V prejave k najvyšším predstaviteľom Bahrajnu, Egypta, Spojených arabských emirátov a Tuniska, ako aj k ministrom zahraničných vecí z iných krajín Ligy arabských štátov, ktorí sa zišli v Pekingu na Fóre spolupráce medzi Čínou a arabskými štátmi, Si vyzval na prehĺbenie spolupráce v oblastiach ako obchod, čisté energie, prieskum vesmíru a zdravotná starostlivosť.

Prezident tiež avizoval, že bude hostiteľom čínsko-arabského summitu

Si tiež avizoval, že Čína bude v roku 2026 hostiteľom čínsko-arabského summitu. Dodal, že Čína chce s arabskými štátmi spolupracovať na niekoľkých frontoch vrátane budovania investičného a finančného prostredia a prehĺbenia energetickej spolupráce. Fórum pre spoluprácu medzi Čínou a arabskými štátmi bolo založené v roku 2004 ako formálny mechanizmus dialógu medzi Čínou a arabskými štátmi.

Okrem rozsiahlych obchodných väzieb Číny na Blízkom východe sa Peking stále viac snaží pôsobiť v regióne aj diplomaticky. Minulý rok tak pomohol sprostredkovať dohodu, na ktorej základe Saudská Arábia a Irán po siedmich rokoch napätia obnovili svoje vzťahy. Čína tak zohrala úlohu, ktorá bola predtým vyhradená pre mocnosti ako USA a Rusko.

Viac o téme: ČínaIzraelHamasPásmo GazyBlízky východPrezidentMierová konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu