Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Vo štvrti Damasku, kde sídli iránska ambasáda, vybuchla v aute nastražená nálož

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BEJRÚT - V sýrskej metropole Damask vybuchla v sobotu ráno nálož nastražená pod automobilom. Incident sa odohral vo štvrti Mazza, kde sa nachádza viacero veľvyslanectiev vrátane iránskeho, informovala agentúra AP. Pri výbuchu prišiel o život vodič auta. K zodpovednosti za útok sa nateraz nikto neprihlásil.

AP v tejto súvislosti pripomenula letecký útok na Damask z apríla tohto roku, keď bolo v štvrti Mazza so zemou zrovnané konzulárne oddelenie iránskeho veľvyslanectva, pričom zahynuli dvaja vysokopostavení príslušníci Iránskych revolučných gárd. Tento útok je pripisovaný Izraelu. Sýrske vedenie obviňuje Izrael z mnohých útokov spáchaných na svojom území. Hoci ich Izrael komentuje a priznáva sa k nim len ojedinele, opakovane varoval, že nebude tolerovať, aby jeho úhlavný rival - Irán - získal v Sýrii predpolie pre svoje útoky voči Izraelu.

V snahe eliminovať toto riziko Izrael už mnoho rokov útočí v Sýrii na ciele spojené s Iránom či s Teheránom podporovaným libanonským hnutím Hizballáh. Tieto útoky sa zintenzívnili od vlaňajšieho októbra, keď palestínske hnutie Hamas podniklo teroristický útok na Izrael. V reakcii na útok na svoj konzulát v Damasku Teherán podnikol svoj prvý priamy útok na Izrael, pričom vypálil stovky rakiet a bezpilotných lietadiel. Tel Aviv tvrdil, že 99 percent z nich zneškodnil.

Viac o téme: IránDamaskAmbasádaVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu