Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Rusko a Irán po smrti Raísího potvrdzujú strategické vzťahy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ministri zahraničných vecí Ruska a Iránu v sobotu v telefonickom rozhovore potvrdili strategické vzťahy medzi ich krajinami. Toto uistenie je reakciou na nedávnu smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího. Informuje o tom agentúra DPA.

Raísí zahynul minulú nedeľu pri havárii vrtuľníka spolu s niekoľkými ďalšími funkcionármi vrátane ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána. Stroj sa zrútil v hustej hmle v hornatej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan. Za pôsobenia Raísího Irán zastával tvrdú politiku voči Spojeným štátom a Európe a zároveň posilnil vzťahy s Ruskom. Pre Moskvu sa Teherán stal kľúčovým politickým, hospodárskym a vojenským partnerom, píše DPA s tým, že Irán je teraz rozhodujúcim dodávateľom zbraní pre Rusko v jeho vojne proti Ukrajine, kde Rusi na útoky používajú napríklad drony Šáhed iránskej výroby.

Tento vzťah sa nemení, všetky predchádzajúce dohody a spoločné iniciatívy budú pokračovať, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré vzišlo z telefonátu medzi šéfom diplomacie Moskvy Sergejom Lavrovom a jeho novým iránskym náprotivkom Alím Bágherím Kaním. Dočasným nástupcom zosnulého iránskeho prezidenta sa stal doterajší prvý viceprezident Mohammad Mochber. Predčasné parlamentné voľby v Iráne sa uskutočnia 28. júna, pričom registrácia kandidátov bude od 30. mája do 3. júna a predvolebná kampaň potrvá od 12. do 27. júna.

Viac o téme: RuskoIránEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu