Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Egypt sa dohodol s USA a Palestínčanmi na posielaní pomoci cez Kerem Šalom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

KÁHIRA - Egypt sa v piatok dohodol s USA a aj s Palestínskou samosprávou, že bude dočasne posielať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy cez hraničný priechod Kerem Šalom. Informujeme podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenia na egyptskej a palestínskej prezidentskej kancelárie.

Pomoc budú cez Kerem Šalom dodávať dovtedy, kým nebudú vytvorené právne mechanizmy na opätovné otvorenie priechodu pri meste Rafah. Táto dohoda je reakciou na náročnú humanitárnu situáciu Palestínčanov v Pásme Gazy, nedostatok prostriedkov na život i nedostatok paliva pre nemocnice a pekárne, uvádza sa vo vyhlásení kancelárie egyptského prezidenta.

Operácia v Rafahu bráni dodávkam humanitárnej pomoci do Pásma Gazy

Americký prezident Joe Biden a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dohodu dosiahli počas telefonátu. Egypt v pondelok upozornil, že napredujúca izraelská vojenská operácia v Rafahu bráni dodávkam humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Väčšina týchto prostriedkov tam začala prúdiť v októbri, po začiatku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Izrael začiatkom mája prevzal nad týmto hraničným priechodom kontrolu a odvtedy cezeň neprešlo žiadne nákladné vozidlo. Cez priechod Kerem Šalom prešiel len nízky počet vozidiel, píše Reuters s odvolaním sa na údaje OSN.

Viac o téme: PomocUSAEgyptPalestínaKerem Šalom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu