Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Počet obetí izraelského útoku na utečenecký tábor v Rafahu stúpol na 45

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

GAZA - Na 45 vzrástol počet obetí nedeľného izraelského útoku na utečenecký tábor v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Medzi mŕtvymi je podľa ministerstva "23 žien, detí a starších ľudí". "Ďalších 249 osôb utrpelo zranenia," napísalo vo vyhlásení.K útoku izraelskej armády došlo v nedeľu vo štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí. Mnohí z nich utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda tvrdí, že útok bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií". Pri útoku podľa nej zahynuli dvaja vysokopostavený predstavitelia Hamasu. Dodala, že správy o civilných obetiach "preveruje".Podľa prvých výsledkov vyšetrovania zahynuli civilisti v dôsledku požiaru, ktorý v štvrti Tal as-Sultán vypukol po útoku, citovala agentúra Reuters vyhlásenie hovorcu izraelskej vlády.

Ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom informovalo, že izraelská vojenská operácia v Pásme Gazy si vyžiadala celkovo už najmenej 36.050 obetí. Vojna v palestínskej enkláve vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo 1170 ľudí, vyplýva z údajov izraelských úradov.

 

Viac o téme: ObeteUtečenecký táborIzraelGazaRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu