Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Škandál v obľúbenom Chorvátsku: Vodovodný systém niekto znečistil fekáliami, niekoľko ľudí sa otrávilo!

Prekvapí vás, ale pitná voda obsahuje baktérie, ktoré vdychujeme. Čo je na prvom a druhom mieste?
Prekvapí vás, ale pitná voda obsahuje baktérie, ktoré vdychujeme. Čo je na prvom a druhom mieste? (Zdroj: thinkstock.com)

KASTEL LUKSIC – Polícia zisťuje okolnosti fekálneho znečistenia v chorvátskom meste Kastel Luksic. Podľa dostupných informácií malo mať niekoľko ľudí aj zdravotné problémy.

„Vzhľadom na to, že niekoľko ľudí malo aj zdravotné problémy, bol informovaný Ústav verejného zdravotníctva, ktorý odobral vzorky a vykonal analýzu vody,“ uviedla polícia vo vyhlásení a dodala, že sa začal proces zisťovania okolností, ktoré viedli ku kontaminácii, informuje chorvátsky dnevnik.hr.

Richard Raši sa vyjadril k téme eurofondov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vodárne a kanalizácia v meste Split informovali občanov, aby vodu nekonzumovali, a začali s preplachovaním celého vodovodného systému. Občanom bola poskytnutá náhradná možnosť a to privezená cisterna s pitnou vodou. Odobrali aj niekoľko vzoriek z oblasti Majurin a uviedli, že analýza dopadla „katastrofálne“.  Technická kontrola nepreukázala žiadne praskliny v potrubí, z čoho odborníci usúdili, že niekto kontaminuje systém úmyselne.

Do vodomerov začali inštalovať v postihnutej oblasti ochranné ventily, aby podobnému javu v budúcnosti zabránili. Hoci niekoľko ľudí muselo byť pre otravu aj hospitalizovaných, nikto z nich by nemal mať následky. Celý incident je naďalej v štádiu vyšetrovania.

Viac o téme: SplitKontaminácia vodyMajurin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu