Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obrovské nešťastie: Iba 8-ročný chlapec zomrel po zjedení jahôd, dostal ich do daru v škole!

(Zdroj: gettyimages.com)

MADISONVILLE – Po problémových jahodách na Slovensku, evidujú v zahraničí dokonca po ich požití úmrtie dieťaťa. Americké úrady v štáte Kentucky vyšetrujú smrť iba 8-ročného chlapca. Ten zomrel krátko po zjedení jahôd, ktoré dostal v rámci benefičnej akcie v škole na podporu miestnej atletiky.

Špekuluje sa o možnej alergii, no vyšetrovanie zatiaľ preukázalo, že problémy mali mať aj ďalší ľudia. K obrovskej tragédii došlo v polovici marca. Chlapec najskôr dostal silný výsyp, no rodičia sa domnievali, že túto situáciu zvládnu doma. V momente ako zistili, že chlapcovi sa symptómy nezmierňujú, utekali s ním na urgentný príjem do nemocnice.

Ženu zvalil na zem a olúpil ju za bieleho dňa (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Tam chlapca ošetrili a po niekoľkých hodinách ho poslali do domácej starostlivosti. Nikto netušil, čo sa stane nasledujúce ráno. To už chlapec prestal komunikovať a tak rodičia neváhali a utekali znova na pohotovosť. Školák však krátko po príchode zomrel.

Podľa šéfky zdravotného úradu Denise Beachovej zrejme išlo o „izolovanú alergickú reakciu“. Proti tejto domnienke stojí fakt, že 8-ročný chlapec nebol jediný, ktorý mal po konzumácii jahôd problémy. Túto informáciu potvrdili aj zamestnanci nemocnice. „Na kliniku k nám prišli aj ďalší ľudia, ktorí sa sťažovali na vyrážky a iné alergické reakcie po zjedení týchto jahôd,“ uviedol pre spravodajský server 14News šéf polície v Madisonville Jason McKnight. Na sociálnych sieťach sa rozšírila informácia, že jahody mohli obsahovať chemický prípravok alebo dokonca drogy, no túto informáciu polícia zatiaľ výlučila.

Jahody spôsobili problémy aj na Slovensku

Kontaminované jahody pôvodom z Maroka, ktoré sa predávali v Poľsku, sa mali dostať aj do jedálne základnej školy na Slovensku. Rodičia sú teraz v pohotovosti a sledujú svoje ratolesti, či sa u nich neprejavia zdravotné problémy.

Potravina so zhodnou šaržou bola dodaná aj na územie Slovenska, do zariadenia školského stravovania v ZŠ v Krásne nad Kysucou. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci okamžite aktívne komunikoval s vedením školy a miestne príslušným lekárom o opatreniach za účelom zamedzenia možného vzniku a šírenia ochorenia a ďalšieho postupu. Rodičia boli informovaní o potrebe sledovať priebežne zdravotný stav detí. Dosiaľ nebol medzi žiakmi a zamestnancami potvrdený výskyt ochorenia,“ uviedol ÚVZ.

Súčasne RÚVZ so sídlom v Čadci kontaktoval regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, nakoľko dodávatelia jahôd spadajú pod kontrolu regionálnych veterinárnych a potravinových správ, s cieľom preverenia situácie (napr. vysledovateľnosť a ďalšiu distribúciu v rámci SR), prijatia opatrení voči dodávateľovi a informovania verejnosti a RÚVZ. RÚVZ Čadca zároveň postúpil danú informáciu všetkým školským zariadeniam v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto, aby zabezpečili konkrétne opatrenia v prípade, že by im tieto potraviny s danou šaržou boli dodané.

„Zároveň Úrad verejného zdravotníctva SR ihneď po zistení možného podozrenia a medializovaných informácií z Poľska kontaktoval Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR s požiadavkou o súčinnosť pri overení dôveryhodnosti medializovaných informácii, o preverenie dodávateľa predmetných jahôd s danou šaržou, ktoré dodal na Slovensko, ako aj o súčinnosť pri možnom laboratórnom vyšetrení vzorky z inkriminovanej šarže čerstvých jahôd,” informovala Tatiana Červeňová, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

 

Viac o téme: JahodyChemikáliaKontamináciaAlergická reakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu