Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Gruzínsky premiér obvinil eurokomisára z vyhrážok a pokusu o vydierania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TBILISI - Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze vo štvrtok obvinil nemenovaného eurokomisára z vyhrážok a pokusu o vydieranie v súvislosti s prijatím kontroverzného zákona o zahraničnom vplyve. Údajne odkazoval aj na atentát na slovenského predsedu vlády Roberta Fica.

archívne video

Stav premiéra je naďalej vážny, nemocnica bude o stave informovať na sociálnych sieťach, tvrdí Dolinková (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Kobachidze uviedol, že eurokomisár naznačil opatrenia, ktoré by západní politici mohli prijať, ak by gruzínsky parlament prelomil prezidentské veto. Eurokomisár údajne vyzval Kobachidzeho na opatrnosť a uviedol: "videli ste, čo sa stalo Ficovi".Prezidentka Salome Zurabišviliová vetovala zákon o tzv. vonkajšom vplyve, ktorý schválili poslanci v gruzínskom parlamente v treťom čítaní v utorok 14. mája. Vládna strana Gruzínsky sen však má v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Na základe znenia tohto zákona by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Návrh zákona kritizujú aj Európska únia, Rada Európy, NATO či OSN.Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Legislatívu sa snažila presadiť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

Viac o téme: VydieranieVyhrážkyEurokomisárIrakli Kobachidze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu