Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Palestínsky štát by mal vzniknúť po priamych rokovaniach, tvrdí Biden: Nemecko s tým súhlasí

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden je presvedčený, že palestínsky štát by mal vzniknúť po priamych rokovaniach medzi stranami, a nie jednostranným uznaním, uviedol v stredu Biely dom. Reagoval tak na oznámenia Írska, Španielska a Nórska, že tento mesiac uznajú štátnosť Palestíny, informujeme podľa agentúry Reuters.

"Prezident je silným podporovateľom riešenia v podobe dvoch štátov a bol ním počas celej svojej kariéry," uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť. Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát. Uviedli tiež, že dúfajú, že podobne budú postupovať aj ďalšie západné krajiny.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii nariadil okamžité stiahnutie izraelských veľvyslancov z týchto krajín na konzultácie do Izraela a varoval pred následkami. Štát Palestína uznáva približne 144 zo 193 členských krajín OSN vrátane Ruska, Číny alebo Indie. Spomedzi 27 krajín Európskej únie tak zatiaľ však spravila len hŕstka krajín. Proti uznaniu Palestíny ako štátu sú aj USA, ktoré sú najbližším spojencom Izraela. Podľa Izraela by uznanie štátnosti Palestíny v súčasnosti znamenalo akúsi odmenu pre palestínske militantné hnutie Hamas za jeho útoky, píše Reuters. Izrael pritom s Hamasom v súčasnosti vedie vojnu v Pásme Gazy.

Nemecko podporuje vznik palestínskeho štátu

Samostatný palestínsky štát je aj naďalej cieľom nemeckej zahraničnej politiky, potrebné sú však mierové rokovania, uviedla v stredu hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie ZDF. Výsledkom mierových rokovaní by malo byť dvojštátne riešenie, píše ZDF. Takýto dialóg na Blízkom východe je však pre nemeckú vládu v tomto čase ešte v nedohľadne. Hovorkyňa tiež uviedla, že Berlín podporuje riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov. Reagovala na otázku novinárov v spojitosti rozhodnutím niektorých krajín uznať Palestínu ako samostatný štát. Nórsko, Írsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu.

Poľsko uviedlo, že podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov na Blízkom východe

Poľsko v stredu uviedlo, že podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov v spojitosti s krízou na Blízkom východe medzi Izraelom a Palestínčanmi. TASR informuje na základe agentúry Reuters. "Podporíme úsilie Vysokého predstaviteľa Európskej únie a ďalších krajín, ktorí sú presvedčení, že je potrebné isté dlhodobé, stabilné riešenie," uviedol poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. "Sme presvedčení, že takýmto stabilným, dlhodobým riešením by bola existencia dvoch štátov," dodal.

Poľsko uznalo vyhlásenie palestínskeho štátu, ktoré bolo prijaté počas zasadnutie Palestínskej národnej rady (parlament v exile) v Alžíri 15. novembra 1988, píše na svojej oficiálnej webovej stránke poľské ministerstvo zahraničných vecí. Hovorca poľskej diplomacie následne vyjadril pripravenosť spolupracovať s palestínskymi úradmi.

Josep Borrell vyzval na spoločný postoj EÚ na uznanie palestínskeho štátu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval na spoločný postoj Európskej únie pri uznaní palestínskeho štátu, píše TASR. "V rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky budem neúnavne spolupracovať so všetkými členskými štátmi na presadzovaní spoločného postoja EÚ založeného na dvojštátnom riešení," napísal Borrell na sociálnej sieti X.

Viac o téme: Rokovanie NemeckoPalestínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu