Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Netanjahu čoskoro vystúpi v Kongrese s prejavom: Nemecká polícia vyhnala propalestínskych demonštrantov z univerzity

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čoskoro vystúpi s prejavom v americkom Kongrese. Oznámil to vo štvrtok večer miestneho času predseda Snemovne reprezentantov Kongresu Mike Johnson, píše agentúra AFP.

"Čoskoro privítame v Kapitole premiéra Netanjahua na spoločnom zasadnutí (oboch komôr) Kongresu," povedal Johnson. Dodal, že Netanjahuova návšteva bude zo strany USA "veľmi silným prejavom podpory izraelskej vláde v čase, keď ju najviac potrebujú".

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Prejav izraelského premiéra podľa agentúry Reuters istotne rozhnevá demokratov v Kongrese, ktorí čoraz viac kritizujú vojenskú kampaň Izraela v Pásme Gazy a jej americkú podporu. Netanjahua naopak najviac podporujú republikáni, ku ktorým patrí aj zmienený Johnson. AFP pripomína, že k jeho oznámeniu dochádza po tom, ako Izrael zažil v tomto týždni až dva veľké neúspechy.

V pondelok totiž hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan oznámil, že požiadal sudcov ICC o vydanie zatykačov na Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta a troch vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas. Následne v stredu Írsko, Nórsko a Španielsko avizovali, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát.

Spojené štáty sú neochvejným podporovateľom Izraela. Demokratický prezident USA Joe Biden sa však čoraz viac snaží Netanjahua prinútiť, aby zmiernil operáciu v Gaze, kde ukrutne narastá počet civilných obetí. Izraelu pritom v súvislosti s jeho operáciou v meste Rafah pohrozil zastavením dodávok zbraní.

Nemecká polícia vyhnala propalestínskych demonštrantov z berlínskej univerzity

Polícia rozohnala vo štvrtok večer propalestínskych demonštrantov, ktorí okupovali časť Humboldtovej univerzity (HU) v Berlíne, informuje agentúra DPA. Polícia použila silu na otvorenie dverí v miestnostiach, kde sa študenti zabarikádovali. Z areálu univerzity vyviedla aj ľudí, ktorí z demonštrácie odišli dobrovoľne, pričom zisťovala ich totožnosť. Pri zásahu však neboli hlásené nijaké zranenia.

Hovorkyňa polície informovala, že od stredy okupovalo priestory tamojšej Katedry sociálnych vied dovedna zhruba 150 propalestínskych demonštrantov. Aj potom, ako sa polícii podarilo okupantov z miestností vyhnať, sa na univerzite ešte na krátky čas ukrývalo zhruba 50 demonštrantov. Neskôr však polícia oznámila, že odišli aj poslední z nich, a ich akciu vyhlásila za ukončenú.

Polícia tiež informovala, že v rámci rozháňania demonštrantov uložila aj približne 130 osobám krátkodobé obmedzenie pohybu. Za protestom stála iniciatíva známa ako Študentská koalícia Berlín, ktorá obvinila Izrael z genocídy a pokračujúcich masových vrážd v Pásme Gazy, pričom demonštráciou chcela vyjadriť "bezpodmienečnú solidaritu s Palestínčanmi".

Rektorka dala aktivistom čas, aby sa pokojne rozišli

Rektorka Humboldtovej univerzity Julia von Blumenthalová dala aktivistom do štvrtka 18.00 večera čas na to, aby sa pokojne rozišli a okupáciu priestorov ukončili. Vo štvrtok pritom rokovala ako s aktivistami aj širším vedením školy a hovorila tiež s políciou. Vyjadrila však poľutovanie nad skutočnosťou, že sa jej s aktivistami napriek začatému dialógu nepodarilo dohodnúť.

Nariadenie na ukončenie ich okupácie podľa jej slov prišlo "z najvyšších miest", a síce od berlínskeho starostu Kaia Wegnera. Starosta už predtým pomerne ostro vyzýval univerzitu na platforme X, aby voči demonštrantom zakročila. "Vyučovanie musí pokračovať! Naše univerzity sú miestom poznania a kritickej diskusie - a nie bezprávnym priestorom pre antisemitov + sympatizantov terorizmu," napísal vo svojom príspevku.

Rektorka von Blumenthalová dodala, že univerzita nevznesie voči demonštrantom nijaké obvinenia, nakoľko ich dočasnú okupáciu tolerovala. Či pri svojom proteste spôsobili aktivisti aj nejaké škody na majetku, nebolo bezprostredne známe.

Viac o téme: UniverzitaPolícia USANemeckoKongresBenjamin NetanjahuPropalestínski študenti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu