Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ministri Európskej únie a arabských krajín budú hľadať riešenia na ukončenie vojny v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Saher Alghorra)

BRUSEL - Ministri arabských krajín sa v pondelok v Bruseli stretnú so svojimi náprotivkami z Európskej únie. Snažiť sa budú nájsť spoločné riešenie na ukončenie vojny v Pásme Gazy a nastolenie trvalého mieru, uviedol v stredu osobitný predstaviteľ EÚ pre mierový proces na Blízkom východe Sven Koopmans. Informujeme podľa agentúry Reuters.

Zástupcovia Saudskej Arábie, Egypta, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátov sa zúčastnia na pravidelnom stretnutí ministrov zahraničných vecí Rady EÚ, dodal Koopmans. EÚ rozdeľujú postoje v otázke vojny v Pásme Gazy po krvavom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Rozpory sa opäť prejavili v stredu, keď Španielsko a Írsko oznámili, že uznajú palestínsky štát. Francúzsko a Nemecko dali jasne najavo, že podľa nich na to nie je správny čas.

Predstaviteľ EÚ odmietol poskytnúť podrobnosti o pondelkových rokovaniach

Koopmans však uviedol, že členské štáty EÚ sa zhodli na základných prioritách, ako je ukončenie vojny, zabránenie regionálnej vojne a snaha o mierové riešenie, v ktorom by Izrael a Palestínčania žili vedľa seba. Predstaviteľ EÚ odmietol poskytnúť podrobnosti o pondelkových rokovaniach. Povedal však, že na nastolenie mieru je potrebné veľké úsilie, do ktorého sa zapoja Spojené štáty a arabské a európske krajiny.

Viac o téme: VojnaGazaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu