Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

MIMORIADNE Tragédia vo vzduchu! Let z Londýna zasiahli silné turbulencie: Jeden mŕtvy a desiatky zranených

Lietadlo muselo núdzovo pristáť. Zobraziť galériu (3)
Lietadlo muselo núdzovo pristáť. (Zdroj: X)

LONDÝN - Jeden cestujúci zomrel a ďalší utrpeli zranenia pri lete z Londýna do Singapuru, ktorý si dnes popoludní vynútil núdzové pristátie v Thajsku. 

Lietadlo Boeing 777 prevádzkované spoločnosťou Singapore Airlines opustilo Spojené kráľovstvo v pondelok večer o 22.17 h miestneho času s 211 cestujúcimi a 18 členmi posádky na palube.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Let SQ321 však údajne zažil silné turbulencie pri vstupe do vzdušného priestoru v regióne, ktorý momentálne zažíva extrémne tropické búrky. Lietadlo s registráciou 9V-SWM bolo presmerované na medzinárodné letisko Suvarnabhumi v Bangkoku, kde núdzovo pristálo o 15.45 h miestneho času.

Na letisku Singapore Changi malo pristáť o 18:10 miestneho času. Thajské 3PlusNews informovali, že na mieste boli záchranári. Miestne médiá informovali, že jeden cestujúci zomrel a približne 30 ďalších bolo zranených, čo viedlo k núdzovému pristátiu.

Na letisku v hlavnom meste Thajska na lietadlo čakali zástupy záchranárov. Zranených cestujúcich sanitky previezli na ošetrenie.

Bezprostredne nebolo jasné, odkiaľ pochádzala osoba, ktorá pri incidente zomrela. Spoločnosť Singapore Airlines vo vyhlásení na Facebooku potvrdila núdzové pristátie a že pri incidente zomrel jeden cestujúci.

"Let singapurských aerolínií #SQ321, ktorý 20. mája 2024 letel z Londýna (Heathrow) do Singapuru, zaznamenal na ceste silné turbulencie," uvádza sa vo vyhlásení leteckej spoločnosti. Lietadlo sa odklonilo do Bangkoku a pristálo o 15:45 miestneho času.

"Môžeme potvrdiť, že na palube Boeingu 777-300ER sú zranení a jeden mŕtvy." Na palube bolo celkovo 211 pasažierov a 18 členov posádky,“ uvádza sa v správe. „Singapore Airlines vyjadruje najhlbšiu sústrasť rodine zosnulého."

„Našou prioritou je poskytnúť všetku možnú pomoc všetkým cestujúcim a posádke na palube lietadla. Spolupracujeme s miestnymi úradmi v Thajsku, aby sme poskytli potrebnú lekársku pomoc, a do Bangkoku posielame tím, ktorý poskytne akúkoľvek ďalšiu potrebnú pomoc,“ uvádza sa vo vyhlásení.

"Lietadlo sa zrazu začalo nakláňať a triasť, takže som sa začal chystať na to, čo sa bude diať. Zrazu lietadlo výrazne kleslo, takže to všetkých tých, čo sedeli a neboli pripútaní, okamžite katapultovalo k stropu," povedal agentúre Reuters 28-ročný študent, ktorý bol na palube stroja. "Niektorí ľudia narazili hlavou do batožinového priestoru a pretlačili ho, narazili do miest, kde sú svetlá a masky a prerazili ho," uviedol.

Dáta špecializovaného servera FlightRadar24 ukazujú, že lietadlo letelo vo výške asi 11.300 metrov, než dnes krátko po 10:00 SELČ v priebehu asi troch minút prudko kleslo do výšky 9400 metrov. Tu sa držalo necelých desať minút, kým pokračovalo v zostupe a za necelú polhodinu pristálo v Bangkoku.

Viac o téme: TurbulencieSingapore Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu