Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Varovanie expertov, z ktorého mrazí: Lety s nebezpečnými turbulenciami sa môžu strojnásobiť

Pri lete spoločnosti Singapore Airlines sa zranili desiatky cestujúcich.
Pri lete spoločnosti Singapore Airlines sa zranili desiatky cestujúcich. (Zdroj: X)

BANGKOK - V utorok na hororovom lete Singapore Airlines došlo k extrémnym turbulenciám. Odborníci varujú, že tento scenár by nám mohol v budúcnosti hroziť častejšie.

Cestujúci a členovia posádky letu Singapore Airlines SQ321 prežili v utorok číru hrôzu. Na ceste z Londýna do Singapuru lietadlo preletelo vzduchovou dierou a potom sa zrazu prudko prepadlo. Dôvodom boli prudké turbulencie, pri ktorých boli zranené desiatky ľudí, niektorí z nich vážne. Pre 73-ročného Brita prišla akákoľvek pomoc príliš neskoro - zomrel na palube. V stredu bolo podľa tlačovej agentúry AP 20 pasažierov letu stále na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Bohužiaľ, ako varujú odborníci, turbulencie môžu byť v budúcnosti častejšie. Podľa Paula Williamsa, profesora atmosférických vied na University of Reading (Spojené kráľovstvo), existujú „silné dôkazy“, že klimatické zmeny sa v budúcnosti zhoršia. Ako vysvetľuje pre CBC News, turbulencie v čistom vzduchu v severnom Atlantiku sa od roku 1979 zvýšili o pôsobivých 55 percent. Letieť okolo nich nie je také jednoduché: „Je ťažké sa im vyhnúť, pretože nie sú zobrazené na meteorologickom radare na letovej palube.“

Silné turbulencie sa môžu zdvojnásobiť alebo strojnásobiť

Williams ďalej varuje: „Naše nedávne budúce projekcie naznačujú, že silné turbulencie v jetstreamoch sa v nasledujúcich desaťročiach zdvojnásobia alebo strojnásobia, ak sa klíma bude naďalej meniť podľa očakávania.“

Jetstreamy sú prúdy vzduchu, ktoré sa pohybujú v pásoch po celej Zemi. Tiffany Shaw, profesorka geofyziky na Chicagskej univerzite, vydala minulý rok tlačovú správu o výskume, ktorý skúmal vplyv klimatických zmien na jetstremy. Uviedla: „Na základe týchto výsledkov a nášho súčasného chápania očakávame rekordné vetry.“ Je tiež pravdepodobné, že tieto vetry povedú ku „kratším letovým časom, zvýšeným turbulenciám v čistom vzduchu a možnému zvýšeniu nepriaznivého počasia“.

"Toto je základná fyzika"

Shem Malmquist, pilot Boeingu a hosťujúci prednášajúci na Floridskom technologickom inštitúte, tiež pre CBC News zdôraznil, že počet zranení v dôsledku turbulencií sa zvýšil – a pravdepodobne to bude pokračovať týmto štýlom: „V poslednom čase sa to stáva každých pár týždňov. A myslím si, že ich počet bude pribúdať, keďže priemerné teploty na Zemi budú naďalej stúpať. Toto je základná fyzika."

Klimatické zmeny by spôsobili zohriatie oceánov. Podľa Malmquista to zase zvyšuje „pravdepodobnosť, že sa búrky prejavia spôsobmi, ktoré piloti vo všeobecnosti jednoducho neboli vycvičení rozpoznať“.

Viac o téme: Turbulencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu