Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom: Scholz a Netanjahu telefonovali o rukojemníkoch v Pásme Gazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(AP Photo/Leo Correa)

TEL AVIV - Turecko sa pridá k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Izraela

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

18:58 Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku, informovala agentúra Reuters.

17:37 Turecko úplne zastavilo obchod s Izraelom. Agentúre Bloomberg to povedali dvaja nemenovaní tureckí predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou. Ankara tým dáva najavo nesúhlas s počínaním Izraela v Pásme Gazy, ktoré ostro kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

17:20 Palestínske hnutie Hamas dnes v reakcii na posledný návrh dohody o prímerí s Izraelom uviedlo, že čo najskôr vyšle do Káhiry delegáciu, ktorá bude pokračovať v rokovaniach. Líder politického krídla Hamasu Ismáíl Haníja povedal, že zoskupenie návrh študuje v "pozitívnom duchu", hoci podľa skorších vyhlásení sa naň pozeralo skôr "negatívne". Vo vyhlásení podľa agentúry AP nebolo uvedené, kedy delegácia odcestuje.

17:00 Politický vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja skúma návrh na prímerie v Pásme Gazy v "pozitívnom duchu". Oznámil to vo štvrtok vo vyhlásení samotný Hamas, informuje agentúra AFP a Reuters.

16:10 Nemecký kancelár Olaf Scholz telefonicky rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o snahách zameraných na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas a možnom dosiahnutí prímeria v Pásme Gazy. Oznámil to vo štvrtok hovorca nemeckej vlády Wolfgang Büchner, informuje správa agentúry DPA.

14:42 Viac než 100 antisemitských útokov sa odohralo vo Švédsku v období od 7. októbra do 31. decembra 2023. Je to päťkrát viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, uvádza správa Švédskej národnej rady na prevenciu proti zločinu (BRA). Informuje správa agentúry AFP."(Zmienky o útoku Hamasu) sú napríklad antisemitské transparenty a heslá počas demonštrácií, ale aj vyhrážky a urážky určené jednotlivcom, ktorých na základe ich židovského pôvodu obviňujú z krokov Izraela v Pásme Gazy," vyhlásil vyšetrovateľ BRA Jon Lundgren.

14:18 Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

10:49 Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo sankcie voči americkým a britským firmám a jednotlivcom za podporu Izraela vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas.

6:21 Islamistické hnutie Hamas odmieta súčasný návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy, chce však pokračovať v rokovaniach. S odvolaním sa na izraelské médiá o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.  "Náš postoj k aktuálnemu dokumentu pre rokovania je negatívny," povedal hovorca Hamasu sídliaci v Libanone Usáma Hamdán v stredu večer v libanonskej televízii, ako informoval spravodajský portál Times of Israel (TOI).

6:08 Kolumbijský prezident Gustavo Petro dnes vyhlásil, že jeho krajina vo štvrtok preruší diplomatické vzťahy s Izraelom kvôli jeho akciám v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Petro zároveň označil vrcholných izraelských predstaviteľov za "genocídnych". Rozhodnutie sa rovná "odmene" pre palestínske hnutie Hamas, reagoval minister zahraničia Jisrael Kac a označil Petra za "antisemitu".

Turecko sa pridáva k žalobe Juhoafrickej republiky na Izrael

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan tento krok oznámil v stredu v Ankare. Spresnil, že detaily účasti na žalobe stále dolaďujú.JAR koncom decembra minulého roka zažalovala Izrael na pôde hlavného súdu OSN v Haagu za to, že sa podľa nej dopustil porušenia dohovoru o genocíde. Odvolávala sa na násilie zo strany armády a vyjadrenia izraelských politikov a vojenských veliteľov.Izrael žalobu odsúdil a označil ju za nepodloženú a absurdnú.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

MSD v januárovom predbežnom rozhodnutí uznal, že v Pásme Gazy existuje riziko genocídy, no nenariadil Izraelu ukončiť tamojšiu vojenskú operáciu. Súd uviedol, že Izrael musí podniknúť všetky opatrenia potrebné na zabránenie genocídnym činom.Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je dôrazným kritikom izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy. Tá je zameraná na zničenie islamistického hnutia Hamas, ktorého militanti pri rozsiahlom útoku na Izrael vlani 7. októbra zabili 1200 ľudí. Erdogan tiež obvinil Izrael z "genodícy".

Viac o téme: IránIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu