Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Lekárske konzílium rozhoduje o ďalšej liečbe Roberta Fica: Prevoz do Bratislavy? Jasné slová

Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici
Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Lekárske konzílium by v pondelok malo rozhodnúť o ďalšej liečbe postreleného slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý po stredajšom atentáte podstúpil vo fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici päťhodinovú operáciu, a o jeho možnom prevoze do Bratislavy.

O termíne konzília a o prípadnom prevoze ministerského predsedu sa zmienil aj zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý vo štvrtok navštívil Fica v nemocnici. Podľa štvrtkových informácií bol Fico v stabilizovanom stave, ktorý je ale naďalej označovaný ako vážny.

Vyjadrenie Róberta Kaliňáka po spoločnom tlačovom brífingu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Podľa posledných informácií bude v pondelok zasadať lekárske konzilium, ktoré potom rozhodne o tom, či bude naďalej liečený, ak bude všetko v poriadku, v Banskej Bystrici, alebo sa bude uvažovať o prevoze bližšie k miestu jeho bydliska," povedal Pellegrini denníku Pravda.

Konzilium sa bude zaoberať aj možnosťou prípadného prevozu Fica do Bratislavy. Po náročnej operácii však zatiaľ táto možnosť neprichádza do úvahy.

Ficovo bydlisko je v slovenskej metropole. Banská Bystrice leží bližšie k Handlovej, kde 71-ročný útočník po výjazdnom rokovaní kabinetu Fica postrelil. Z piatich vystrelených rán politika podľa dostupných informácií zasiahli štyri guľky. Strelca polícia bezprostredne po čine zadržala a následne obvinila z pokusu o úkladnú vraždu.

Pellegrini televízii TA3 povedal, že Fico si útok pamätá a že po atentáte bol pri vedomí. "Bol úplne prekvapený, ako sa to mohlo stať, ako rýchlo sa to zomlelo. Nemá ani nejaký šok, kedy telo niekedy obranne vymaže časť zlej udalosti," uviedol Pellegrini, ktorý sa po aprílovom víťazstve v rozhodujúcom kole priamej voľby hlavy štátu ujme prezidentského úradu v polovici júna.

Slovenské úrady dnes o zdravotnom stave Fica zatiaľ neinformovali. Doteraz tieto informácie médiám poskytovali predovšetkým politici, najmä minister obrany Robert Kaliňák, ktorý je blízkym spolupracovníkom Fica v jeho strane Smer.sociálnej demokracie a jedným zo štyroch vicepremiérov.

Viac o téme: Atentát na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu