Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Španielska polícia rozbila gang: Podvodným predajom rastlín konope pripravil ľudí o skoro 645 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/PrathanChorruangsak)

MADRID - Španielska polícia v sobotu oznámila, že rozbila medzinárodný gang, ktorý podvodným predajom rastlín konope na lekárske účely pripravil ľudí v dovedna 35 krajinách o zhruba 645 miliónov eur. Informuje o tom agentúra Reuters.

Skupina podľa vyhlásenia polície vytvorila premyslený marketingový systém a zúčastňovala sa na medzinárodných veľtrhoch, aby prilákala investorov z mnohých krajín vrátane Španielska, Francúzska či Nemecka. Pri operácii na rozbitie gangu pomáhal španielskej polícii Európsky policajný úrad (Europol), ako aj kolegovia z Nemecka, Francúzska, Dominikánskej republiky, Spojených štátov či Británie. Deväť podozrivých zadržali v Španielsku, Spojenom kráľovstve, Nemecku, Lotyšsku, Poľsku, Taliansku a Dominikánskej republike.

Hovorkyňa španielskej polície Silvia Garridová uviedla, že gang sľuboval obetiam ročné zisky vo výške 70 až 168 percent v závislosti od druhu konope, do ktorého investovali. Podvodníci na propagáciu využívali luxusné autá, organizovali večierky a svoje obete dokonca vodili aj na legálne plantáže konope, ktoré boli do podvodu taktiež zapojené. Polícia v súvislosti s prípadom zablokovala bankové účty, na ktorých sa nachádzalo 58.600 eur a ďalších 116.300 eur v kryptomenách. Zaistila aj 106.000 eur v hotovosti a skonfiškovala majetok v hodnote 2,6 miliardy eur. Britská Národná kriminálna agentúra (NCA), ktorá sa na operácii taktiež podieľala, uviedla, oklamaných bolo zhruba 180.000 ľudí, ktorí do tejto pyramídovej hry investovali.

Viac o téme: KonopeGangPolícia Španielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu