Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Izrael pohrozil Iránu priamym úderom, zahynuli synovia vodcu Hamasu: Francúzsko poslalo pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

TEL AVIV – Ak sa Izrael stane cieľom útoku iránskych jednotiek z územia Iránu, izraelská armáda zaútočí na Irán priamo. V stredu to vyhlásil izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz. Informuje správa agentúry AP.

"Ak Irán zaútočí zo svojho územia, Izrael odpovie útokom na Irán," uviedol Katz v príspevku na sociálnej sieti X. Ministrov výrok v jazyku farsí aj po hebrejsky prichádza v atmosfére rastúceho napätia medzi Izraelom a Iránom.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu pred zverejnením výroku izraelského v sýrskej metropole Damask. Na tamojšom iránskom konzuláte zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí. Sýria i Irán obviňujú z útoku Izrael, ale ten sa k incidentu nevyjadril.

Pri izraelskom nálete v Pásme Gazy zahynuli traja synovia vodcu Hamasu

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja v stredu potvrdil, že pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynuli traja jeho synovia a niekoľko jeho vnúčat. Izraelská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrila, informuje agentúra AFP.

Politický šéf palestínskej militantnej skupiny v súčasnosti žije v exile v Katare. Pre panarabskú televíziu al-Džazíra potvrdil "mučeníctvo mojich troch synov a niektorých mojich vnúčat". Podľa al-Džazíry sa nálet odohral neďaleko utečeneckého tábora aš-Šatí v blízkosti mesta Gaza, odkiaľ Haníja pochádza. Izrael obvinil, že jeho synov zabil v "duchu pomsty a vraždy".

"Každý, kto verí, že útok na mojich synov prinúti Hamas zmeniť svoj postoj, sa mýli," upozornil Haníja. Jeho militantné hnutie je vo vojne s Izraelom od vlaňajšieho októbra, keď palestínske komandá podnikli bezprecedentný útok na juh Izraela.

Francúzsko spolu s inými krajinami zhodilo v Gaze stovky ton humanitárnej pomoci

Niekoľko krajín vrátane Francúzska zhodilo vo vojnou zmietanom Pásme Gazy 110 ton humanitárnej pomoci, oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron a francúzska armáda. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP. "Vo svetle humanitárnej núdzovej situácie v Gaze Francúzsko pokračuje v doručovaní liekov a potravín tamojším obyvateľom," napísal Macron v utorok večer na sociálnej sieti X.

"Spolu s Jordánskom a ďalšími partnermi nám bolo dnes zo vzduchu umožnené doručiť 110 ton nákladu," dodal prezident. Francúzska armáda v stredu uviedla, že do operácie bola zapojená aj Británia a Nemecko. Ide pritom o najväčšiu operáciu, na ktorej sa Francúzsko doposiaľ zúčastnilo. Moslimovia v Gaze si v tomto čase pripomínajú sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.

OSN varuje, že pol roka od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, kde žije približne 2,4 milióna ľudí, je táto palestínska enkláva na pokraji hladomoru. Humanitárni pracovníci opakovane vyzývajú Izrael, aby povolil väčšie dodávky potravín cez pozemné hranice s Egyptom, kde v dlhých radoch čakajú kamióny naložené pomocou na povolenie na vstup. Podľa humanitárnych pracovníkov sú dodávky po zemi efektívnejšie a lacnejšie ako zhadzovanie pomoci zo vzduchu.

Vojna v Gaze vypukla po útoku Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra, pri ktorom zomrelo vyše 1150 ľudí, zväčša civilistov. Odvetné útoky Izraela a pozemná operácia v Pásme Gazy si vyžiadali už životy takmer 33.500 ľudí, zväčša žien a detí, vypláva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze vedeného Hamasom.

Izraelská armáda potvrdila útok na synov vodcu Hamasu

Izraelská armáda v stredu potvrdila, že jej jednotky uskutočnili útok v Pásme Gazy, pri ktorom zahynuli traja synovia vodcu Hamasu Ismáíla Haníju. Informuje správa agentúry AFP.

Vo vyhlásení armáda uvádza, že terčom útoku boli Amír, Muhammad a Házim Haníja. Dodala, že išlo o členov vojenského krídla Hamasu. Palestínske hnutie predtým uviedlo, že pri útoku na auto zahynulo aj niekoľko vnukov lídra Hamasu.

Podľa televízie al-Džazíra sa nálet odohral neďaleko utečeneckého tábora aš-Šatí v blízkosti mesta Gaza, odkiaľ pochádza Haníja. Ten obvinil Izrael, že jeho synov zabil v "duchu pomsty a vraždy". Politický šéf palestínskej militantnej skupiny v súčasnosti žije v exile v Katare.

Erdogan vyjadril sústrasť vodcovi Hamasu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyjadril sústrasť vodcovi hnutia Hamas Ismáílovi Haníjovi, ktorého traja synovia zahynuli pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry AFP.

Podľa televízie al-Džazíra sa nálet odohral neďaleko utečeneckého tábora aš-Šatí v blízkosti mesta Gaza, odkiaľ pochádza Haníja. Potvrdil, že obeťami sa stali jeho traja synovia Amír, Muhammad a Házim a ich niekoľko detí. Politický vodca Hamasu obvinil Izrael, že jeho synov  zabil v "duchu pomsty a vraždy". Haníja v súčasnosti žije v exile v Katare.

Viac o téme: VojnaArmádaúderIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu