Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Turecký prezident Erdogan začal návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzťahov

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BAGDAD - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Erdoganova návšteva je prvou návštevou tureckého lídra v Iraku od roku 2011. Obe krajiny majú tiež napäté vzťahy po tom, čo Turecko zintenzívnilo cezhraničné operácie proti militantom z PKK, ktorých základne sa nachádzajú predovšetkým na severe Iraku. Turecko, USA aj Európska únia označili PKK za teroristickú organizáciu."Prezident Erdogan uviedol, že Turecko má od Iraku očakávania v boji proti teroristickej organizácii PKK a že Irak musí vyhubiť všetky druhy násilia," uviedla turecká prezidentská kancelária vo vyhlásení po rokovaniach Erdogana s jeho irackým náprotivkom Abdalom Latífom Rašídom.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Kancelária irackého prezidenta uviedla, že Rašíd počas stretnutia povedal, že Irak podporuje spoluprácu v boji proti terorizmu. Bagdad je tiež podľa prezidenta proti tomu, aby bolo územie Iraku používané pri útokoch na susedné krajiny. Rašíd však tiež poukázal na to, že Irak je proti akýmkoľvek útokom na svojom území.Turecké vojenské cezhraničné operácie podľa Bagdadu porušujú irackú suverenitu a zomierajú pri nich civilisti. Ankara však tvrdí, že sa musí brániť proti PKK. Turecko plánuje na jar opäť podniknúť kroky proti militantom a snaží sa v tejto oblasti nadviazať s Irakom spoluprácu.

Erdogan v Iraku okrem toho rokoval aj o ekonomických projektoch. Spolu s irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním dohliadal na podpis štvorstranného memoranda o porozumení medzi Tureckom, Irakom, Katarom a Spojenými arabskými emirátmi o spolupráci na projekte irackej Cesty rozvoja. Ide o cestný a železničný projekt, ktorý má spojiť Áziu a Európu a z Iraku má spraviť tranzitný uzol.

Po stretnutiach v Bagdade zamieri Erdogan do Arbílu

Irak okrem toho chce dosiahnuť dohodu o dostatku vody v riekach Tigris a Eufrat, ktoré pramenia v Turecku a sú dôležitým zdrojom vody v Iraku. Podľa tureckých a irackých predstaviteľov bude počas Erdoganovej jednodňovej návštevy podpísaných vyše 20 memoránd o porozumení.Po stretnutiach v Bagdade zamieri Erdogan do Arbílu, metropoly irackého autonómneho regiónu Kurdistan, kde bude rokovať s miestnymi kurdskými predstaviteľmi.

 

Viac o téme: Návšteva TureckoIrakRecep Tayyip ErdoganObnovenie vzťahov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu