Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelský minister obrany tvrdí, že ešte nebol stanovený dátum útoku v Rafahu

Joav Galant
Joav Galant (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Podľa správ v médiách izraelský minister obrany Joav Galant povedal americkému kolegovi Lloydovi Austinovi, že ešte nebol stanovený dátum pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Galant tak protirečil vyhláseniu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, napísali v utorok večer izraelské noviny Haaretz, Times of Israel a spravodajský portál Axios s odvolaním sa na svoje zdroje.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

V pondelok Netanjahu verejne vyhlásil, že dátum plánovanej ofenzívy v Rafahu už bol určený. Mesto sa nachádza na hraniciach s Egyptom a v súčasnosti je preplnené státisícmi utečencov z ostatných oblastí Pásma Gazy. Galant však údajne v telefonáte s Austinom povedal, že Izrael ešte len dokončuje plány na evakuáciu civilných obyvateľov z Rafahu.

USA ako najdôležitejší spojenec varoval Izrael pred rozsiahlou ofenzívou proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Rafahu, kde nachádza útočisko pred bojmi vyše milión palestínskych civilistov. Na budúci týždeň plánuje izraelská delegácia navštíviť Washington a diskutovať o obavách americkej strany z tohto vývoja, uviedol v utorok minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

Netanjahu je pod tlakom krajne pravicových partnerov vo svojej koalícii, aby ofenzívu v Rafahu podnikol. Minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir v pondelok na sociálnej sieti X napríklad napísal: "Ak sa premiér rozhodne ukončiť vojnu bez útoku na Rafah, aby zasadil Hamasu zdrvujúcu porážku, nebude mať mandát pokračovať ako premiér."

Viac o téme: Dátumútok IzraelRafahJoav Galant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu