Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izraelská armáda obnovila operácie v centrálnej časti Pásma Gazy: Hamas v rokovaniach o prímerí naďalej otáľa

Raketové útoky v Pásme Gazy
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

TEL AVIV – Izraelská armáda (IDF) nasadila vo štvrtok v skorých ranných hodinách v centrálnej časti Pásma Gazy nové jednotky. Ich cieľom je eliminácia teroristov a teroristickej infraštruktúry podľa doteraz zhromaždených informácií, uvádza IDF vo vyhlásení. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Izraelské stíhačky pred útokom pozemných síl zasiahli nadzemné aj podzemné ciele- Zlikvidovali aj teroristu, ktorý sa do blízkosti izraelských vojakov dostal podzemným tunelom, dodáva vyhlásenie. Niekoľko cieľov v oblasti zasiahlo aj izraelské námorníctvo. Záchranári v oblasti hlásili najmenej päť mŕtvych Palestínčanov, ktorí zahynuli v obytnej budove v utečeneckom tábore Nuseirat južne od mesta Gaza.

IDF začiatkom týždňa stiahla väčšinu jednotiek z južnej časti Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na realizácii pozemného útoku proti zvyškom bojovníkov Hamasu v pohraničnom meste Rafah aj napriek medzinárodnému tlaku žiadajúcemu odvolanie útoku. Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1200 ľudí a najmenej 250 bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 33.500 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Izrael uviedol, že Hamas v rokovaniach o prímerí v Pásme Gaz naďalej otáľa

Hovorca izraelskej vlády David Mencer pre médiá uviedol, že "na stole je veľmi rozumná ponuka". Hnutie Hamas však naďalej od nej odchádza. Medzinárodný nátlak vyvíjaný na Izrael podľa jeho slov pomáha Hamasu. Hamas žiada v Gaze trvalé prímerie, to však izraelský premiér Benjamin Netanjahu v tejto fáze považuje za neprijateľné. Prisľúbil zničenie všetkých práporov Hamasu a vyslanie pechoty do mesta Rafah aj napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva vrátane USA.

"Hamas návrh skúma...zatiaľ nereagoval," povedal v katarskej Dauhe hovorca hnutia Hassan Badran. Izrael a Hamas si začiatkom tohto týždňa stanovili 48-hodinový termín. Ani jedna zo strán však vo štvrtok neprejavila žiadne náznaky dohody na prímerí napriek nátlaku medzinárodného spoločenstva, píše AFP. USA, Egypt a Katar pripravili rámec na dosiahnutie dohody, ktorá zahŕňa pozastavenie bojov na šesť týždňov a výmenu približne 40 rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas za palestínskych väzňov. Súčasťou je aj navýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a návrat vysídlených osôb.

Viac o téme: IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu