Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia bude ďalej povoľovať vývoz zbraní do Izraela: Podľa Bidena Netanjahu robí v Pásme Gazy chybu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené kráľovstvo nezastaví export zbraní do Izraela ani po zabití siedmich humanitárnych pracovníkov z charity World Central Kitchen pri vzdušnom útoku z minulého týždňa, potvrdil v utorok vo Washingtone britský minister zahraničných vecí David Cameron. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Cameron uviedol, že si preštudoval najnovšie právne rady o situácii v Pásme Gazy a na základe toho sa postoj Spojeného kráľovstva k licenciám na vývoz zbraní do Izraela "nemení". Na tlačovej konferencii vo Washingtone povedal: "Toto je v súlade s radami, ktoré sme ja a ďalší ministri dostali, a tak ako vždy budeme svoj postoj neustále hodnotiť."

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

Dodal však, že Spojené kráľovstvo má "vážne obavy" z prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Podľa neho izraelské sľuby, že "zaplavia Pásmo Gazy pomocou..., treba teraz premeniť na skutočnosť". Britská vláda čelí silnejúceho tlaku, aby po smrti troch britských humanitárnych pracovníkov z World Central Kitchen pozastavila licencie (povolenia) na vývoz zbraní do Izraela.

Netanjahu robí v Pásme Gazy chybu, tvrdé Biden

Prezident USA Joe Biden povedal, že politika izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Pásme Gazy je "chybou", a vyzval Izrael na prímerie. Biden to uviedol v interview pre televíziu Univision odvysielanom v utorok. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Bidenove slová patrili k jeho najostrejšej kritike Netanjahua v období, keď silnie napätie v súvislosti s počtom civilných obetí izraelskej vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas a so zúfalými podmienkami života v Pásme Gazy.

Biden odsúdil útok, pri ktorom zomrelo sedem humanitárnych pracovníkov

"Myslím si, že robí chybu. Nesúhlasím s jeho prístupom," povedal Biden pre americkú televíziu Univision vysielajúcu v španielčine, keď dostal otázku o Netanjahuovom prístupe k vojne. Biden zopakoval, že izraelský útok dronu z minulého týždňa, pri ktorom zahynulo sedem humanitárnych pracovníkov z charity World Central Kitchen so sídlom v USA, bol "hanebný".

"Takže vyzývam Izraelčanov na prímerie, aby umožnili nasledujúcich šesť až osem týždňov úplný vstup potravín a liekov do Pásma Gazy," dodal Biden. Tieto vyjadrenia o prímerí znamenajú posun oproti jeho predchádzajúcim komentárom.

Biden teda vystupňoval tlak na Izrael, aby vpustil viac pomoci do zdevastovaného Pásma Gazy. Dodal, že sa rozprával so Saudskou Arábiou, Jordánskom a Egyptom a tie sú "pripravené potraviny tam dodať". "Nie sú žiadne výhovorky neposkytovať lieky a potraviny, ktoré tam ľudia tak potrebujú. Treba to urobiť hneď," povedal. Bidenovo interview je dramatickým posunom v jeho izraelskej politike, odkedy smrť siedmich humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy vyvolala vo svete hnev.

Viac o téme: ZbraneIzraelVeľká BritániaBenjamin NetanjahuPásmo GazyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu