Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Írsko uzná palestínsky štát: Ďalšie krajiny vrátane Slovenska sú tiež rozhodnuté

Írska vlajka
Írska vlajka (Zdroj: thinksktock.com)

DUBLIN - Írsko v nasledujúcich týždňoch uzná palestínsky štát, oznámil v utorok v Dubline írsky minister zahraničných vecí Micheál Martin. Informuje o tom agentúra AFP.

Martin uviedol, že vláde oficiálne navrhne uznanie palestínskeho štátu, keď prebehnú "širšie medzinárodné diskusie" o tejto téme. "Nemajte pochybnosti, uznanie palestínskeho štátu sa stane skutočnosťou," povedal írskemu parlamentu v prejave.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Odkladanie uznania "už nie je dôveryhodné, ani obhájiteľné", dodal. Minister neskôr pre miestnu spravodajskú stránku The Journal povedal, že oficiálny návrh uznania bude nasledovať "do niekoľkých zopár týždňov".

Doplnil, že uplynulých šesť mesiacov diskutoval o uznaní aj s ďalšími krajinami zapojenými do mierových iniciatív. Lídri Španielska, Írska, Slovenska a Malty minulý mesiac v spoločnom vyhlásení uviedli, že sú rozhodnutí uznať palestínsku štátnosť. Írsko už dlho tvrdí, že v princípe nemá námietky uznať palestínsky štát, ak to pomôže mierovému procesu na Blízkom východe. Vojna v Pásme Gazy však však dala tejto veci nový spád.

"Nemám pochybnosti, že boli spáchané vojnové zločiny a absolútne odsudzujem prebiehajúce bombardovanie Gazanov," vysvetlil. Uznanie štátnosti "môže byť akýmsi urýchľovačom, ktorý pomôže obyvateľom Pásma Gazy a Západného brehu Jordánu a podporí mierovú iniciatívu pod vedením Arabov", vyhlásil.

Viac o téme: Minister zahraničných vecíUznaniePalestínsky štátÍrskoMicheál Martin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu