Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzsko, Egypt a Jordánsko varovali Izrael pred dôsledkami útoku na Rafah

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

PARÍŽ - Lídri Francúzska, Egypta a Jordánska v pondelok varovali Izrael pred nebezpečnými dôsledkami chystanej izraelskej ofenzívy v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Varujeme pred nebezpečnými dôsledkami izraelskej ofenzívy na Rafah, kde našlo útočisko viac ako 1,5 milióna palestínskych civilistov," uviedli v spoločnom vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron, jordánsky kráľ Abdalláh II. a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. "Takáto ofenzíva prinesie len viac smrti a utrpenia, zvýši riziká a dôsledky masového násilného vysídlenia obyvateľov Gazy a hrozí regionálnou eskaláciou," dodali.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Lídri zároveň žiadali, aby bola "bez ďalšieho odkladu plne implementovaná" rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúca na okamžité prímerie v Pásme Gazy. V súlade s danou rezolúciou požadovali aj prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas unieslo pri útoku na Izrael zo 7. októbra.

"Vojna v Gaze a katastrofálne humanitárne utrpenie, ktoré spôsobuje, sa musia okamžite skončiť," zhodli sa lídri vo vyhlásení, ktoré zverejnili francúzske, americké, jordánske a egyptské médiá.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predtým v pondelok oznámil, že bol stanovený dátum ofenzívy v meste Rafah, ktorý však nespresnil. Zopakoval, že Izrael musí do Rafahu vyslať pozemné sily, pretože je to dôležité pre jeho víťazstvo vo vojne s palestínskym hnutím Hamas. Spojené štáty v reakcii uviedli, že s útokom na Rafah nesúhlasia.

Viac o téme: útok FrancúzskoEgyptJordánskoIzraelPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu