Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Horor v meste Klatovy: Macocha týrala dieťa aj s otcom, muselo žiť v búde a žobrať o jedlo u susedov!

(Zdroj: Getty Images)

KLATOVY - Kým oni boli v dome v teple, dievča nechali živoriť v zime v búde. Otec a macocha sa postavili pred súd. Tvrdili, že si to všetko vymyslela a že je narušená.

Zaobchádzali s ňou ako s menejcenným jedincom, ponižovali ju, nadávali jej a bránili jej k prístupu k jedlu, či hygiene. Do školy chodila otrhaná a stále v tom istom oblečení, ktoré si prala sama v rukách. Pred súdom však tvrdili, že tak to chcela ona, že sa rodiny stránila a že do búdy šla dobrovoľne. Sudca im to neuveril a naparil im nepodmienečný trest. O prípade informuje web novinky.cz.

archívne video

Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

V okrese Klatovsko neďaleko Plzne mal pár roky týrať zverené dieťa bez pozornosti okolia. Všetko sa zmenilo až keď dievča prišlo samé k susedom prosiac o jedlo v zúboženom stave.  Za týranie dostal jej otec (56) dva roky väzenia a jeho partnerka (51) ešte o rok viac.

„Neplnoletej neposkytovali dostatok kvalitnej stravy ani šiat, ponižovali ju nadávkami a všelijakými ďalšími spôsobmi ju odstrkovali od zbytku rodiny,“ uviedol predseda súdneho senátu Jan Kasal s tým, že vina obžalovaných bola jednoznačne dokázaná. Pri posudzovaní ich viny pritom senát vychádzal z výpovede poškodenej a zo záverov znalcov.

Napriek bezúhonnosti oboch potrestaných súd rozhodol o nepodmienečnom treste. „Ani jeden z nich neprejavil ľútosť, či akúkoľvek sebareflexiu. To značí, že výchovný trest by nemal žiaduci účinok,“ povedal sudca.

Dvojica dievča odstrkovala už od roku 2019, keď mala 14 rokov. Týranie sa prevalilo v júni. Keď dievča prišlo k susedom, povedalo im, že od Veľkej noci býva v búde na pozemku. Keď prišla, celá sa triasla, bola špinavá, zapáchala, plakala a bola veľmi hladná. Do búdy, ktorú otec nazýval „roubenka,“ (zrub) ju mala vysťahovať macocha. Dievča sa otcovej partnerky bálo, mala sa k nej správať agresívne. Neplnoleté dievča pritom chodilo do školy, no v škole nemalo obedy, cez Vianoce nedostávala žiadne darčeky, ani nemohla byť s rodinou pri štedrovečernej večeri a nosila stále to isté oblečenie, spávala na starom matraci a prikryť sa mohla len špinavou dekou.

Podľa znalcov zanechalo psychické a fyzické trýznenie na dievčati dlhodobé následky. Dievča má podľa nich pocity beznádeje, bezradnosti a vlastnej zbytočnosti. Podľa posudku sa nevie tešiť, či prežívať šťastie, no pritom nemá sklony klamať. Aktuálne je v detskom domove.

Podľa otca a macochy šlo iba o prísnejšiu výchovu. „Terezka je psychicky narušené dieťa,“ tvrdila otcova partnerka. Pred súdom tvrdili, že dievča bolo tiché a vyhýbalo sa všetkým aktivitám a macochu ignorovala. Vraj sa ich stránila a v búde bývala dobrovoľne. Všetko ostatné si mala vymyslieť.

Viac o téme: TýranieČeská republikaKlatovyMacocha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu