Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smutná správa z Česka! Po dlhej chorobe zomrel poslanec a kandidát na prezidenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Vo veku 75 rokov zomrel po dlhej chorobe poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roku 2023 Jaroslav Bašta. Oznámila to hovorkyňa hnutia Barbora Šťastná. Podľa informácií médií z konca vlaňajšieho mája bol Bašta v nemocnici vo vážnom stave, zhruba od polovice mája sa zo schôdzí snemovne ospravedlňoval zo zdravotných dôvodov.

Poslancom SPD bol Bašta od roku 2021, v roku 1996 bol zvolený za poslanca za ČSSD. Niekoľko rokov pôsobil ako český veľvyslanec v Rusku a na Ukrajine. Bol tiež ministrom bez portfólia vo vláde Miloša zemana.

archívne video

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre mňa vzácne a cenné, tvrdí premiér Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zatiaľ posledným poslancom, ktorý zomrel počas svojho mandátu, bol v marci 2021 poslanec ODS Jiří Ventruba, ktorý bol hospitalizovaný s ťažkým priebehom covidu-19. Baštu by mal v snemovni nahradiť správny riaditeľ chvaletickej elektrárne Marcel Dlask.

"Odišiel človek pevných zásad a jeden z posledných aktívnych politikov prednovembrového disentu. Dobrý, slušný a noblesný človek, ktorý toho pre SPD, Českú republiku aj jej občanov veľa urobil. Česť jeho pamiatke," uviedla hovorkyňa SPD Šťastná.

Bašta vyštudoval gymnázium v Žatci a historickú archeológiu na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Práve na univerzite sa zapojil do študentského Hnutia revolučnej mládeže, za čo bol v roku 1970 zatknutý a v roku 1971 poslaný do väzenia. Následne pracoval ako robotník a technik až do pádu komunizmu.

V minulosti patril k popredným politikom sociálnej demokracie. Zo strany odišiel v marci 2019, v tom istom roku vstúpil do hnutia Bezpečnosť, zodpovednosť, solidarita (BOS), za ktoré neúspešne kandidoval do Európskeho parlamentu a ktorého sa na jeseň 2020 stal predsedom. V roku 2021 vstúpil do SPD.

V minuloročnej voľbe prezidenta republiky Bašta kandidoval s podpismi 20 poslancov klubu hnutia SPD. Medzi osmičkou kandidátov bol najstarší. V prvom kole skončil na piatom mieste, keď získal 4,45 percenta hlasov, a do druhého kola voľby tak nepostúpil. Bašta bol ženatý, mal nemanželského syna, ktorý pred niekoľkými rokmi zomrel.

Viac o téme: ČeskoúmrtieČierna kronikaJaroslav BaštaPoslanec SPD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu