Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko vyhostilo pracovníka rakúskeho veľvyslanectva v Moskve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ/MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo zamestnanca rakúskeho veľvyslanectva v Moskve za nežiaducu osobu a vyzvalo ho, aby krajinu opustil do 18. apríla. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie ruského rezortu diplomacie.

Tento krok je podľa APA očakávanou reakciou na marcové rozhodnutie rakúskeho ministerstva zahraničných vecí o vyhostení dvoch ruských diplomatov v súvislosti s obvineniami zo špionáže. Na ruské ministerstvo zahraničných bol vo štvrtok predvolaný rakúsky veľvyslanec v Moskve Werner Almhofer. Ministerstvo mu tlmočilo svoj "dôrazný protest" proti "nepodloženému" označeniu spomínaných diplomatov za nežiaduce osoby. "Toto nepriateľské gesto ešte viac komplikuje bilaterálne vzťahy, ktoré sú z iniciatívy rakúskej strany v kríze, a poškodzuje autoritu Rakúska ako neutrálneho štátu a platformy pre medzinárodnú diplomaciu," konštatoval ruský rezort.

Ministerstvo tiež oznámilo, že jeho odvetné opatrenia sa neobmedzia len na vyhostenie diplomata. Aké kroky pripravuje, však nekonkretizovalo. Hovorkyňa rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga v marci uviedla, že dvaja vyhostení ruskí diplomati "podnikali kroky, ktoré sú nezlučiteľné s ich diplomatickým štatútom". Táto formulácia sa zvyčajne týka špionážnej činnosti. Obaja diplomati museli opustiť rakúske územie najneskôr do 19. marca. Počet ruských diplomatov vyhostených z Rakúska za posledné štyri roky tak stúpol na jedenásť. Ešte v auguste 2020, teda pred ruskou agresiou na Ukrajine, bol vyhostený ruský diplomat pre ekonomickú špionáž. Podľa rakúskeho ministerstva zahraničných vecí pôsobí v súčasnosti v Rakúsku 60 ruských diplomatov — 56 je akreditovaných na ruskom veľvyslanectve vo Viedni a štyria na ruskom generálnom konzuláte v Salzburgu.

Viac o téme: VeľvyslanecRuskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu