Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Rusko údajne opäť zastrelilo ukrajinských vojnových zajatcov: Na útoky využíva nové rakety

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v nedeľu slovne odsúdil útok dronov, ktoré zasiahli jeden z reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny. Takéto útoky podľa jeho slov výrazne zvyšujú riziko vážneho jadrového nešťastia. Informujú o tom agentúry AP a DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 774

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 774 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:41 Ukrajina prehrá vojnu, ak Kongres USA neodblokuje balík pomoci, tvrdí Zelenskyj.

20:28 Štáty EÚ a Európsky parlament sa v pondelok dohodli na predĺžení bezcolného dovozu niektorých poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Platiť však budú prísnejšie obmedzenia, oznámilo belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

19:45 Litva začala vyšetrovať prípady vandalizmu, ktoré zasiahli ruské veľvyslanectvo vo Vilniuse dve noci po sebe. Oznámila to polícia.Dve fľaše s údajne horľavou tekutinou hodili do veľvyslanectva počas posledných dvoch nocí medzi 02.00 h a 03.00 h. Aj keď nevypukol požiar, fľaše poškodili múr budovy, oznámila polícia bez uvedenia rozsahu škôd.

18:50 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili jedného človeka a zranili piatich vrátane dospievajúceho dievčaťa.

17:12 Veliteľ pozemných síl vyzýva Ukrajincov, aby sa pripojili k armáde pre nedostatok pracovnej sily.

16:48 Švajčiarsko má v úmysle usporiadať v polovici júna mierový summit Ukrajiny.

16:03 Ukrajinec sa v talianskej provincii Rimini oženil s Ruskou a povedal, že láska je silnejšia než vojna. Cez víkend o tom napísali noviny Resto del Carlino, v pondelok prevzala správu talianska tlačová agentúra ANSA.Ukrajinský podnikateľ Eduard Povch spoznal ruskú učiteľku Tatianu Vachterovovú v letovisku Rimini v regióne Emilia-Romagna počas prvého lockdownu v roku 2020 a odvtedy sú spolu.

15:58  Rusko zasiahlo v posledných týždňoch na Ukrajine 80 percent tradičných elektrární a polovicu vodných elektrární, išlo pritom o najhoršie takéto útoky od začiatku vojny. Oznámil to v pondelok ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

15:15 Trump označil správu WP o zámere exprezidenta vzdať sa ukrajinského územia výmenou za mier za „falošnú“.

14:53 Washington Post: Rusko používa trollov na podkopanie americkej podpory Ukrajine.

13:20 Rusko zničilo viac ako 60-tisíc hektárov ukrajinských lesov.

11:59 Ukrajina v pondelok obvinila Moskvu zo šírenia nepravdivých informácií v reakcii na tvrdenia ruských predstaviteľov, že ukrajinský dron zasiahol Ruskom okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES). Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Ruské vedenie ZAES v nedeľu hlásilo, že na komplex elektrárne zaútočili ukrajinské drony. Kyjev sa k tomuto obvineniu bezprostredne nevyjadril. Ruská jadrová agentúra Rosatom neskôr uviedla, že pri sérii útokov utrpeli zranenia tri osoby.

11:42 Bývalý americký prezident Donald Trump v súkromí hovorí, že by mohol ruskú inváziu na Ukrajinu ukončiť nátlakom na Kyjev, aby sa vzdal časti svojho územia v prospech Moskvy. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánom o tom v nedeľu informoval americký denník The Washington Post (WP).

Trump navrhuje, aby Ukrajina odstúpila Rusku Krymský polostrov a pohraničnú oblasť Donbas, uviedli nemenované zdroje, ktoré o tom diskutovali s Trumpom alebo jeho poradcami.

10:38 Ukrajina vyšetruje ďalší prípad, keď ruskí vojaci údajne zastrelili neozbrojených ukrajinských vojnových zajatcov. V nedeľu o tom podľa Rádia Sloboda informoval úrad generálnej prokuratúry. Prípad sa podľa nej stal v obci Krynky v Rusy okupovanej časti Chersonskej oblasti.

10:10 Ruské sily použili v marci na rozsiahle útoky na Ukrajinu čerstvo vyrobené rakety, uviedol Andrij Černiak, hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky, v komentári uverejnenom 8. apríla pre denník Financial Times (FT). Píše o tom portál The Kyiv Independent.

10:08 V ruskej Orenburskej oblasti zostáva k dnešnému ránu zaplavených 10.168 obytných domov, evakuovaných bolo 6127 ľudí, vrátane 1478 detí, napísala dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na oblastné úrady. Záplavy majú podľa predpovede hydrometeorologického ústavu kulminovať v stredu. Aktuálne je najhoršia situácia v Orsku, druhom najväčšom meste oblasti, ale povodeň má silný dopad aj na Orenburg.

9:08 Ruské úrady z miest v Belgorodskej oblasti, ktoré sa stávajú terčom ostreľovania, evakuovali asi 10-tisíc detí. Dnes o tom podľa agentúry TASS informoval Vjačeslav Gladkov, gubernátor tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej invázii.

8:43 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov dúfa, že Nemecko nakoniec dodá Kyjevu rakety dlhého doletu Taurus. Kyjev o tieto rakety požiadal už dávnejšie; chce nimi posilniť obranu proti ruskej invázii. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

8:10 Ruské nálety na juhoukrajinskú Záporožskú oblasť si v pondelok vyžiadali tri obete na životoch. Ide už o druhý deň smrtiacich útokov na túto oblasť, uviedol tamojší gubernátor Ivan Fedorov. Informuje o tom agentúra AFP.

6:55 Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili 17 z 24 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko cez noc vypustilo, ako aj jednu riadenú riadenú strelu Kh-59, informovalo letectvo 8. apríla.

Jeden z reaktorov bol zasiahnutý minimálne 3-krát, tvrdí Grossi

Grossi na sociálnej sieti X uviedol, že ochranný systém jedného z reaktorov bol zasiahnutý najmenej trikrát. Označil to za vážny incident, ktorý môže viesť k poškodeniu reaktora. "Rázne žiadam tých, ktorí prijímajú vojenské rozhodnutia, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov narúšajúcich základné princípy, ktoré chránia jadrové zariadenia," uviedol. Išlo podľa jeho slov o prvý priamy zásah elektrárne od novembra 2022.

Vedenie Ruskom okupovanej ZAES v nedeľu hlásilo, že na komplex elektrárne zaútočili ukrajinské drony. Kyjev sa k tomuto obvineniu bezprostredne nevyjadril. Ruské vedenie ZAES priblížilo, že pri údere nedošlo k žiadnym kritickým škodám a úroveň radiácie v elektrárni bola v normále.

MAAE uviedla, že jej experti boli o dronovom útoku informovaní. Dodala, že "výbuch bol v súlade s pozorovaniami MAAE". Zodpovednosť za útok však nikomu nepripísala. Ruská jadrová agentúry Rosatom neskôr v nedeľu uviedla, že počas útokov dronov utrpeli zranenia tri osoby.

Rusko okupuje ZAES takmer od začiatku invázie na Ukrajinu z februára 2022. Odvtedy je elektráreň sporadicky terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.

Šesť reaktorov tejto elektrárne je už niekoľko mesiacov odstavených. ZAES však potrebuje prísun elektrickej energie a kvalifikovaný personál na prevádzku chladiaceho systému a ďalších bezpečnostných prvkov, píše AP.

Zelenskyj žiadal systémy protivzdušnej obrany, upozornil na útoky na Charkov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zahraničných spojencov žiadal o urýchlené dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pripomenul ruské letecké útoky na mesto Charkov na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúra DPA a Zelenského vyjadrenie na sociálnej sieti X.

Situácia v Charkove je podľa prezidentových slov veľmi náročná a Rusi proti mestu takmer každodenne používajú navádzané bomby. Ukrajinské úrady sa podľa jeho slov usilujú poskytnúť Charkovu lepšiu ochranu pred vzdušnými útokmi. "Toto je úloha pre našu armádu i diplomatov, ktorí sú zodpovední za medzinárodné spojenia," povedal Zelenskyj v príhovore zverejnenom na sociálnej sieti.

"Ukrajine jasne chýbajú dostačujúce systémy protivzdušnej obrany a to je všetkým našim partnerom zrejmé," uviedol a pripomenul, že na svete sa nachádzajú systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli pomôcť. "Len politická vôľa je potrebná na to, aby boli presunuté Ukrajine," napísal a poďakoval sa krajinám, ktorú už jeho krajine pomáhajú.

Rusko, ktoré pred vyše dvoma rokmi spustilo inváziu na Ukrajinu, v poslednom období zintenzívnilo útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Útok v noci na sobotu si v tomto meste vyžiadal šesť obetí a najmenej desať zranených.

Viac o téme: BojeRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu