Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záplavy naberajú na sile! V Kazachstane evakuovali ďalších 10-tisíc ľudí: V Rusku hrozí zatopenie Orenburgu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

ASTANA/MOSKVA - Ďalších zhruba 10.000 ľudí evakuovali od utorka do stredy na severe Kazachstanu pre záplavy, ktoré sú považované za jedny z najhorších za ostatné desaťročia. Záplavy sužujú viacero oblastí aj v susednom Rusku. V oboch zmienených krajinách bolo v uplynulých dňoch v ich dôsledku evakuovaných už vyše 100.000 osôb, uvádza TASR podľa agentúry AFP.

Rýchlo sa topiaci sneh a ľad spôsobili záplavy a pri hraniciach týchto krajín sa v ich dôsledku rozvodnili rieky Ural a Tobol. Zatopili okolité mesta i cesty a vyžiadali si evakuácie. Obe hlavné mestá Astana aj Moskva vyhlásili núdzový stav. "Od začiatku záplav (z konca marca) bolo zachránených a evakuovaných 96.472 ľudí vrátane 31.640 detí," uviedlo v stredu kazašské ministerstvo pre mimoriadne situácie. V porovnaní s utorkom predstavuje tento údaj zvýšenie o približne 10-tisíc.

Rezort dodal, že do "nepretržitých" záchranných a čistiacich prác je zapojených zhruba 24.000 ľudí, ktorí okrem iného z oblastí odčerpávajú vodu či kladú zábrany. V meste Petropavl na severe Kazachstanu, kam by mal príval vody doraziť v priebehu nasledovných 48 hodín, začali s nútenými evakuáciami. Záplavy sužujú viaceré oblasti na severozápade Kazachstanu, a tiež aj ruskú Orenburskú, Ťumenskú a Kurganskú oblasť, ktoré ležia hneď za hranicami.

Záplavy naberajú na sile!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rieka Ural zaplavila ulice v takmer celom ruskom meste Orsk, v stredu tam však jej hladina už začala mierne klesať. Zatopenie teraz hrozí vyše polmiliónovému Orenburgu. Tamojšie úrady hlásia, že hladina rieky tam za posledných 24 hodín stúpla o ďalších 81 centimetrov. "Podľa odborných prognóz dnes opäť stúpne o ďalších 30 až 70 centimetrov," varovala mestská správa. Obyvateľov potenciálne zatopených oblastí vyzvala na okamžitú evakuáciu. Očakáva sa, že streda by tam mohla byť vôbec najhorším dňom.

Záplavy naberajú na sile!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Záplavy naberajú na sile!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Orenburskej oblasti bolo zaplavených už približne 12.800 obytných budov, z toho 1900 len v metropole Orenburg. V celej oblasti zároveň bolo evakuovaných už viac ako 7700 ľudí. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu označil situáciu v zaplavených oblastiach za "veľmi napätú". Predtým informoval, že prezident Vladimir Putin sa zasiahnuté oblasti navštíviť nechystá.

Viac o téme: ZáplavyRuskoOrenburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu