Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štart ťažkej ruskej nosnej rakety Angara-A5 opäť odložili

MOSKVA — Štart ťažkej ruskej nosnej rakety Angara-A5 s testovacím nákladom z kozmodrómu Vostočnyj na Ďalekom východe, ktorý sa mal pôvodne uskutočniť v utorok, v stredu opäť odložili o najmenej 24 hodín. Príčina prerušenia štartu krátko pred plánovaným termínom o 11.00 h SELČ nebola bezprostredne známa, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na ruské médiá.

Utorňajší štart bol automaticky zrušený asi dve minúty pred plánovaným koncom odpočítavania. Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov podľa agentúry RIA Novosti informoval, že príčinou bola porucha tlakového systému nádrže okysličovadla centrálneho bloku rakety.

archívne video

Megaraketa Starship spoločnosti SpaceX odštartovala na tretí testovací let (Zdroj: X/SpaceX)

Rakety Angara vyvíja a vyrába Štátne kozmické vedeckovýrobné stredisko M. V. Chruničeva. Portfólio zahŕňa nosné rakety od ľahkých až po ťažké s rozsahom užitočného zaťaženia od 3,5 tony (Angara-1 a 2) do 38 ton (Angara-A5B). Hlavným odberateľom týchto rakiet je ruské ministerstvo obrany. Rakety Angara majú nahradiť nosné rakety Proton-M, ktoré sa používajú od polovice 60. rokov 20. storočia. Podľa výrobcu sa skúšobné lety plánujú ukončiť v roku 2025.

Predchádzajúce tri skúšobné štarty rakety Angara-A5 sa uskutočnili z kozmodrómu Pleseck ležiaceho na severozápade Ruska. Na ich vypúšťanie sa začal budovať kozmodróm Vostočnyj, ktorý však stále nie je úplne dokončený.

 

12 2 hy zsl

 

Viac o téme: RaketaRuskoAngara-A5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu