Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Iránsky novinár, ktorého v Londýne pobodali, sa vracia do práce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Novinár Pouria Zeraati, ktorý pracuje v Británii pre iránsky nezávislý spravodajský kanál, sa vracia do práce po tom, čo bol minulý týždeň v Londýne pred svojim domom terčom útoku nožomI. Informuje o tom agentúra AFP.

Moderátor kanálu Iran International musel byť hospitalizovaný so zraneniami nohy, ktoré utrpel pri útoku 29. marca. Podľa Zeraatiho bol útok "varovným výstrelom". "Fakt, že skončili pri mojej nohe, bola ich voľba. Mali možnosť ma zabiť, pretože jedna osoba ma držala a druhá vytiahla nôž," uviedol Zeraati s tým, že útočník ho mohol bodnúť kamkoľvek chcel. Zeraati dodal, že do práce sa vrátil v piatok.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Londýnska Metropolitná polícia uviedla, že dvaja podozriví išli z miesta činu priamo na londýnske letisko Heathrow a z Británie odišli behom niekoľkých hodín. Vyšetrovatelia momentálne zvažujú, či dôvodom útoku nebol fakt, že obeť je novinárom perzskojazyčnej mediálnej organizácie sídliacej v Británii. Iránska vláda vyhlásila kanál Iran International za teroristickú organizáciu. Iránsky chargé d’affaires v Británii však poprel akékoľvek spojenie medzi Teheránom a útokom.

Metropolitná polícia pritom uviedla, že už prekazila nejaké plány na únos alebo zabitie Britov či jednotlivcov pôsobiacich v Británii, ktorých považuje Irán za nepriateľov. Britská vláda minulý rok predstavila prísnejší režim sankcií voči Iránu za údajné porušovanie ľudských práv a za akcie namierené proti oponentom iránskeho režimu žijúcim na pôde Spojeného kráľovstva.

Viac o téme: NôžPrácaBritániaIránNovinárPouria Zeraati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu