Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šok v Londýne: Iránsky novinár pôsobiaci v Británii sa stal terčom útoku nožom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Británii pôsobiaci novinár pracujúci pre iránsky nezávislý spravodajský kanál sa v piatok v Londýne pred svojím domom stal obeťou útoku nožom. Prípad vyšetruje protiteroristické oddelenie londýnskej polície.

Ako s odvolaním sa na hovorcu TV kanála Iran International uviedla v sobotu agentúra AFP, moderátora Pouriu Zeraatiho po útoku hospitalizovali a jeho stav je stabilizovaný. Podľa polície je motív útoku nejasný, ale ako dôvod do úvahy pripadá aj povolanie obete, ktorá je novinárom v mediálnej organizácii vysielajúcej v perzskom jazyku a sídliacej v Spojenom kráľovstve.

archívne video

Zábery z útoku v koncertnej sále v Moskve, ktoré ISIS zverejnil prostredníctvom svojej mediálnej siete (Zdroj: X/@OvertonLive)

Pri útoku, ktorý sa odohral v piatok v popoludňajších hodinách vo Wimbledone na juhozápade metropolitnej oblasti Londýna, Zeraati utrpel zranenie nohy. Pri oznámení incidentu na sociálnych médiách hovorca Iran International Adam Baillie poznamenal, že novinári z perzskej redakcie BBC, ako aj ich kolegovia z Iran International žijú vo vážnom ohrození už 18 mesiacov - po tom, ako dostali vyhrážky od iránskych revolučných gárd.

Súčasťou taktiky iránskych úradov, ktorým vyvíjajú tlak na novinárov v exile, je aj zadržiavanie a vypočúvanie príbuzných, ktorí žijú v Iráne. Iránska vláda vyhlásila spravodajský kanál Iran International za teroristickú organizáciu po tom, čo informoval o masových protestoch vyvolaných v Iráne smrťou 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej. Táto mladá žena zomrela na jeseň 2022 po zatknutí v Teheráne za údajné porušenie prísneho kódexu obliekania žien v islamskej republike.

Prísnejší režim sankcií

Britská vláda minulý rok predstavila prísnejší režim sankcií voči Iránu za údajné porušovanie ľudských práv a za akcie namierené proti oponentom iránskeho režimu žijúcim na pôde Spojeného kráľovstva.

Londýn takéto opatrenia prijal v súvislosti s odhalením viac ako 15 dôveryhodných vyhrážok zabitím alebo únosom namierených proti britským osobám či osobám so sídlom v Británii. Irán totiž verejne vyzýval na zabitie alebo zajatie týchto osôb.

Podľa Londýna sa tiež ukázalo, že iránske spravodajské služby si údajne vytvorili úzke vzťahy s organizovanými zločineckými skupinami v Británii, ktoré následne Iránu pomáhajú pri útokoch na nepriateľov teheránskeho režimu.

Viac o téme: NôžPolícia útok BritániaIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu