Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Smršť a tornáda si v USA vyžiadali viacero obetí na životoch

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Ben McCanna/Portland Press Herald via AP)

NEW YORK - Výrazná smršť sprevádzaná snehom, dažďom a silným vetrom na severovýchode USA si počas tohto týždňa vyžiadala dve obete na životoch. Štáty na juhovýchode krajiny zasiahli tornáda, ktoré poškodili domy a spôsobili smrť niekoľkých osôb. Informujeme podľa agentúry AP.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že vo štvrtok v severných častiach Nového Anglicka očakávali až 61 centimetrov snehu a vietor s rýchlosťou v nárazoch až do 97 kilometrov za hodinu. Stredné až silné sneženie malo podľa predpovedí v oblastiach s väčšou nadmorskou výškou pokračovať aj piatok.

Smršť a tornáda si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ben McCanna/Portland Press Herald via AP)

Ťažký a mokrý sneh v štátoch Maine a New Hampshire pováľal stromy a spôsobil prerušenie vedenia elektrickej energie. Takmer 700.000 domov a firiem na severovýchode USA bolo bez elektrickej energie. Padajúci strom v obci severne od New Yorku zabil v stredu jednu ženu. Ďalšia prišla o život vo štvrtok v štáte New Hampshire v dôsledku požiaru spôsobeného počasím.

Smršť a tornáda si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Holly Ramer)

NWS uviedla, že táto cyklóna - tzv. nor’easter - je doteraz najväčšia v apríli od roku 2020. Nor’easter je označenie pre tropickú cyklónu používané na severovýchode USA a častiach Kanady pri pobreží Atlantického oceána. Štáty Kentucky, Tennessee, Západná Virgínia a Georgia na juhovýchode USA a Oklahomu, ktorá leží viac vo vnútrozemí, zasiahli v predchádzajúcich dňoch tornáda. O život prišla jedna žena - bezdomovkyňa - v meste Tulsa v Oklahome. Ďalšia žena zomrela na predmestí Filadelfie v štáte Pensylvánia po páde stromu na jej auto. Tretiu obeť hlásili pri autonehode v štáte Kentucky.

Viac o téme: ObeteTornádaUSASmršť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu