Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Cyklón v Bangladéši! Nastala evakuácia takmer 800-tisíc ľudí a uzatváranie letísk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Japan Meteorological Agency via AP)

NAÍ DILLÍ - V Bangladéši v nedeľu evakuovali takmer 800.000 ľudí z ohrozených oblastí. Krajina sa pripravuje na príchod silného cyklónu, ktorý sa sformoval nad Bengálskym zálivom. Informuje správa agentúry AP.

Očakáva sa, že cyklón prejde cez pobrežie Bangladéša a indického Západného Bengálska v nedeľu okolo polnoci. Indické meteorologické oddelenie uviedlo, že v nedeľu večer pravdepodobne dosiahne maximálnu rýchlosť vetra až 120 kilometrov za hodinu, pričom v nárazoch až 135 kilometrov za hodinu zasiahne západobengálsky ostrov Sagar a bangladéšsky región Khepupara.

archívne video

Cyklón Hudhud slabne

Na evakuáciu ľudí do 4000 cyklónových prístreškov v celej pobrežnej oblasti krajiny nasadili dobrovoľníkov. Vláda taktiež do odvolania zatvorila všetky školy v regióne. Bangladéš uzavrel aj letisko v juhovýchodnom meste Čitágáon a zrušil všetky vnútroštátne lety do a z mesta Cox's Bazar. Na 21 hodín letisko uzavrela aj India.

Pozastavili nakladanie a vykladanie

Bangladéšske úrady taktiež pozastavili nakladanie a vykladanie v najväčšom hlavnom námornom prístave krajiny v Čitágáone. Z preventívnych dôvodov začali presúvať viac ako tucet lodí z prístavných mól na hlboké more. Ide o prvý cyklón v Bengálskom zálive pred tohtoročnou monzúnovou sezónou, ktorá trvá od júna do septembra.

Na väčšine miest v pobrežných okresoch indického štátu Západné Bengálsko sú očakávané mierne až silné zrážky. Očakáva sa búrková vlna vysoká približne jeden meter, ktorá zaplaví nízko položené oblasti pobrežia Západného Bengálska a Bangladéša. Indické pobrežie často zasahujú cyklóny, avšak v dôsledku klimatických zmien sú intenzívnejšie, preto sú prípravy na prírodné katastrofy naliehavejšie.

Cyklón si vyžiadal aspoň desať obetí

Cyklón Remal, ktorý zasiahol pobrežné oblasti Bangladéša, si vyžiadal najmenej desať obetí a zničil približne 30.000 domov, desiatky tisíc ďalších poškodil, vyhlásili v pondelok miestne úrady. Informuje správa agentúry AFP.

"Väčšinu obetí spôsobili pády domov alebo zrútené steny," vyhlásil Showkat Ali, administrátor okresu Barisal, kde zahynulo sedem ľudí. Tri ďalšie zomreli v okolitých okresoch, niekoľko ľudí sa utopilo.  Cyklón Remal dorazil na pevninu v noci na pondelok a zasiahol pobrežie silným vlnobitím. Nad pevninou zoslabol na tropickú búrku, silné lejaky a vietor však pokračovali ďalej.

"Cyklón v oblasti poškodil viac než 123.000 domov, na približne 31.000 domoch je škoda totálna," uviedol pre AFP správca okresu Khulan, kde zahynuli dve osoby. Jedna osoba zahynula v okrese Chittagong, kde sa viac než 40.000 ľudí pre silný dážď a vietor stále nachádza v krytoch, uviedol miestny správca.

Cyklón spôsobil výpadok dodávok elektrickej energie pre viac než 12,5 milióna obyvateľov, vyhlásil Biswanath Sikder zo štátnej energetickej spoločnosti a dodal, že jej dodávky budú obnovené po zlepšení situácie.

Viac o téme: EvakuáciaBangladéšCyklónPrírodná katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu