Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Biden s Netanjahuom telefonovali o vývoji v Izraeli a Pásme Gazy

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, TASR/Michal Svítok)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Témou rozhovoru bol najnovší vývoji v Izraeli a Pásme Gazy, uviedol Biely dom. Informujú o tom agentúry AFP, AP a Reuters.

Išlo o prvý telefonát oboch lídrov od pondelkového izraelského útoku v Pásme Gazy, pri ktorom zahynulo sedem humanitárnych pracovníkov organizácie World Central Kitchen (WCK) so sídlom v USA. Prezident Biden izraelskému premiérovi v takmer 30 minútovom telefonáte povedal, že budúca podpora Spojených štátov vo vojne v Pásme Gazy závisí od nových krokov na ochranu civilistov a humanitárnych pracovníkov.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Jasne vyjadril potrebu, aby Izrael oznámil a vykonal sériu špecifických, konkrétnych a merateľných krokov na riešenie civilnej ujmy, ľudského utrpenia a bezpečnosti humanitárnych pracovníkov," uviedol Biely dom vo vyhlásení. Prezident dal podľa vyhlásenia "jasne najavo, že politika USA vo vzťahu ku Gaze bude závisieť od nášho hodnotenia okamžitých krokov Izraela v týchto otázkach".

Prezident "zdôraznil, že okamžité prímerie je nevyhnutné na stabilizáciu a zlepšenie humanitárnej situácie a ochranu nevinných civilistov, a vyzval premiéra, aby poveril svojich vyjednávačov bezodkladným uzavretím dohody o návrate rukojemníkov domov," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Izraelský útok vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta. Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi označil útok "za závažnú chybu". Izraelský premiér Netanjahu vyhlásil, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády a prisľúbil nezávislé vyšetrenie útoku.

Viac o téme: USAIzraelJoe BidenBenjamin Natanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu